Tvrdi Jakov Galić

Zaposleni u institucijama BiH neće ostati bez plaća

“Politička kriza koja traje treba da se razriješi, ali istovremeno ne mislim da zaposleni u institucijama treba da ostanu bez plaća. Mislim da to nije u redu i da se to neće dogoditi”, smatra Jakov Galić.
Gospodarstvo / Novac | 06. 09. 2021. u 19:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine neće ostati bez plaća, kako to tvrde pojedini mediji'', poručio je zamjenik predsjedavajućeg Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamenta BiH Jakov Galić.

Galić je rekao da su isplata vanjskog duga i isplate plaća obaveza bez obzira da li bio usvojen proračun ili ne, donesena odluka o privremenom financiranju ili ne, ali smatra da će biti donesena odluka o privremenom financiranju za četvrti kvatral.

“Politička kriza koja traje treba da se razriješi, ali istovremeno ne mislim da zaposleni u institucijama treba da ostanu bez plaća. Mislim da to nije u redu i da se to neće dogoditi”, smatra Jakov Galić.

On je podsjetio i na odluku Ustavnog suda BiH iz 2008. godine u kojoj je izričito rečeno da se ne smije ugroziti financiranje države, prenosi N1.

“Smatram da se i isplata plaća zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine tretira na isti način kao i otplata vanjskog duga, zato što život mora da ide dalje i ljudi koji rade u institucijama BiH dolaze na posao i rade, a dogovori vezani za neke odluke o kojima je jasno svoj stav dala Narodna skupština Republike Srpske se ne usvajaju”, pojasnio je Galić.

Prema njegovim riječima, neće biti problema kod financiranja institucija na nivou BiH.

“Činjenica da zaposleni u institucijama BiH primaju plate ne šteti Republici Srpskoj, institucije i agencije treba da rade, a politički dio zbog nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika koji je udar na Republiku Srpske i slobodu govora je zaustavljen. Institucije treba da rade jer sve drugo bi bila ludost”, zaključio je Galić.

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine dostavilo je Glavnog tajništva Vijeća ministara odluku o privremenom financiranju za četvrti kvartal ove godine, potvrđeno je ranije danas Srni iz ovog ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close