Razlike

Za 15 godina radnog staža u Federaciji mirovina od 410, a u RS-u 245,55 KM

Prema nedavno objavljenim podacima, najniža mirovina od 1. svibnja ove godine (početak primjene povećanja od 10 posto) u Republici Srpskoj iznosi 242,55 konvertibilnih maraka. Riječ je o mirovini ostvarenoj na osnovi 15 godina radnog staža.
Gospodarstvo / Novac | 31. 05. 2022. u 07:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako biti umirovljenik u Bosni i Hercegovini, barem kada su u pitanju mjesečna primanja, nije nimalo popularno, dio te populacije financijski je u znatno boljoj poziciji od drugih, a pri tome ne mislimo na one koji primaju najviše iznose mirovina.

Naime, umirovljenik koji je radio 15 godina u Federaciji Bosne i Hercegovine te tako ostvario pravo na najnižu mirovinu u ovom entitetu uvelike je u povoljnijoj situaciji od svog kolege koji je radio isti broj godina u nekoj od institucija ili nekom poduzeću u Republici Srpskoj.

Razlike i iznosi

Prema nedavno objavljenim podacima, najniža mirovina od 1. svibnja ove godine (početak primjene povećanja od 10 posto) u Republici Srpskoj iznosi 242,55 konvertibilnih maraka. Riječ je o mirovini ostvarenoj na osnovi 15 godina radnog staža.

Od 1. travnja ove godine u Federaciji Bosne i Hercegovine sve mirovine, izuzev onih najviših, uvećane su za 7,3 posto, čime je najniža mirovina u ovom bh. entitetu narasla na 410,08 konvertibilnih maraka.

Riječ je također o mirovini koja se ostvaruje na osnovi 15 godina radnog staža. Iz toga je vidljivo kako za isto vrijeme provedeno na radnom mjestu umirovljenik koji je korisnik Federalnog zavoda MIO mjesečno dobiva 167,53 konvertibilne marke više od umirovljenika koji je korisnik Zavoda za mirovinsko osiguranje RS-a. Prema ranije objavljenim podacima, najnižu mirovinu u RS-u koristi oko šezdeset tisuća umirovljenika, a u Federaciji BiH oko 215.000 umirovljenika, piše Večernji list.

Kako bi ostvario približno istu visinu najniže mirovine iz Federacije BiH, umirovljenik u Republici Srpskoj, prema nedavno objavljenim podacima, treba imati 30 godina mirovinskog staža i više, a manje od 40 godina.

Naime, za te je uvjete u Republici Srpskoj propisana najniža mirovina u visini od 388,15 konvertibilnih maraka. Za 40 godina mirovinskog staža i više u ovom bh. entitetu umirovljenici primaju najnižu mirovinu u visini od 485,19 konvertibilnih maraka. Podsjetimo, od travnja ove godine u Federaciji BiH minimalna mirovina iznosi 410,08 maraka, zajamčena 513,87, dok najviša mirovina ostaje 2174,48 KM.

Prosječna samostalna mirovina za travanj u Federaciji BiH iznosila je 526,47 konvertibilnih maraka, dok je prosječna mirovina za isti mjesec u RS-u iznosila 431,66 KM i čini 39,56 posto prosječne plaće u Republici Srpskoj. Za isplatu travanjske mirovine iz proračuna Federacije BiH i RS-a ukupno je izdvojeno 350,11 milijuna konvertibilnih maraka.

Nova povećanja

Razlog razlika u visini mirovina različiti su zakonski propisi koji se koriste u entitetima, a zajedničko im je da se i mirovine u FBiH, kao i u RS-u isplaćuju iz riznice s obzirom na to da je omjer umirovljenika i radnika u oba entiteta gotovo jednak te ne jamči stabilnost mirovinskog sustava i redovitost isplate mirovina. Umirovljenike u Federaciji BiH, prema najavama iz Vlade, u idućih mjesec dana očekuje još jedno povećanje mirovina.

Naime, uz redovito usklađivanje u travnju, planirano je i izvanredno povećanje mirovina. Vlada Federacije BiH je na jednoj od svojih posljednjih sjednica donijela i odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina, kojom se u skladu s člankom 80. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju odlučuje da se izvrši izvanredno usklađivanje mirovina u postotku od 3,5 posto, izuzev najviših mirovina ostvarenih po zakonu.

Odluka o izvanrednom usklađivanju mirovina primjenjivat će se od isplate mirovina za lipanj 2022. godine. Ovim povećanjem najniža mirovina u FBiH porast će na 424,40 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close