HBŽ

Vlada u Livnu isplaćuje 2,6 milijuna KM presuda

Na prijedlog Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Vlada je donijela Odluku o odobravanju financijskih sredstava u iznosu od 1.000.000,00 KM u svrhu financijske pomoći zdravstvenim ustanovama...
Gospodarstvo / Novac | 01. 06. 2022. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na danas održanoj 52. sjednici, Vlada Hercegbosanske županije  jednoglasno je usvojila Izvješće o radu Županijskog javnog pravobraniteljstva Livno za 2021. godinu te će isto biti upućeno Skupštini Hercegbosanske županije na konačno usvajanje.

Temeljem Zakon o plaćama i naknadama u tijelima vlasti F BiH kao i Zakona o državnim službenicima i namještenicima Hercegbosanske županije te ukazane potrebe definiranja oblasti plaća i naknada kod svih korisnika Proračuna Hercegbosanske županije na jedinstven i jednak način, Vlada je usvojila prijedlog  Zakona o plaćama i naknadama korisnika proračuna Hercegbosanske županije koji će također biti upućen Skupštini Hercegbosanske županije u daljnju pravnu proceduru, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Na prijedlog Ministarstva financija Vlada je donijela Odluku kojom ovlašćuje  Predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Ivana Vukadina, za zaključivanje i izvršenje ugovora na osnovu kojih će se, putem izvansudske nagodbe,  izmirivati financijske obveze iz Proračuna Hercegbosanske županije, koje se godinama nisu izvršavale iz razloga što se Proračunom Hercegbosanske županije nije moglo osigurati dovoljno sredstava za izvršavanje istih.  Ugovori će se zaključivati s tužiteljima (tj. tražiteljima izvršenja) koji posjeduju pravomoćnu i izvršnu sudsku odluku- rješenje za potraživanja prema Proračunu Hercegbosanske županije, koji podnesu Zahtjev sukladno Javnom pozivu za izvansudsku nagodbu i prema posebnom Naputku za zaključivanje i izvršavanje  ugovora o izvansudskoj nagodbi u 2022.godini.  Zaključno s  31. 12. 2021. godine na popisu se nalazi 167. izvršnih sudskih rješenja, u procijenjenoj vrijednosti  2.631.159,10 KM. 

Za pripremu i provedbu Javnog poziva Vlada je Odlukom ovlastila Ministarstvo financija.

Na zahtjev Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti na Program utroška sredstava  tekućeg transfera „Beneficije za socijalnu zaštitu“ u iznosu 25.000,00 KM, utvrđenog Proračunom Županije za 2022. godinu u Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije

Vlada je Odlukom dala suglasnost Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ  kojom se odobrava implementacija projekta „Ulaganje u strukovno obrazovanje Požeško-slavonske i Hercegbosanske županije“ a koji se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2022. godinu. Naime Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije odabrano je kao Partner u financiranju ovoga projekta čiji su nositelji još Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zagreb i Poljoprivredno prehrambena škola Požega RH.  Krajnji korisnici sredstava u Hercegbosanskoj županiji su Srednja strukovna škola ″Silvija Strahimira Kranjčevića″ Livno u iznosu od 32.000,00 KM za nabavku CNC lasera te Srednja strukovna škola Tomislavgrad u iznosu od 15.000,00 KM za nabavku plastenika za potrebe nastave u poljoprivrednoj struci.

Na prijedlog Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Vlada je donijela Odluku o odobravanju financijskih sredstava u iznosu od 1.000.000,00 KM  u svrhu financijske pomoći zdravstvenim ustanovama Hercegbosanske županije. 

Sredstva su osigurana iz prenesenih namjenskih sredstva Proračuna Federacije BiH iz 2021. godine a bit će raspodijeljena na slijedeći način: Županijska bolnica “Dr. fra Mihovil Sučić” u Livnu u ukupnom iznosu od 500.000,00 KM, Dom zdravlja Livno u iznosu od 135.000,00 KM u svrhu troškova tekućeg održavanja, Dom zdravlja Tomislavgrad u iznosu od 135.000,00 KM u svrhu troškova tekućeg održavanja, Dom zdravlja Kupres u iznosu od 50.000,00 KM u svrhu troškova tekućeg održavanja, Dom zdravlja Drvar u iznosu od 105.000,00 KM u svrhu troškova tekućeg održavanja, Dom zdravlja Glamoč u iznosu od 65.000,00 KM u svrhu troškova tekućeg održavanja, Zavod za javno zdravstvo HBŽ u iznosu od 10.000,00 KM u svrhu troškova tekućeg održavanja, navedeno je u priopćenju nakon sjednice.

Kopirati
Drag cursor here to close