Federacija

Vlada predlaže više novca za povratnike

Vlada je priopćila kako dosadašnja proračunska sredstva koja se godišnje osiguravaju resornom federalnom ministarstvu nisu dovoljna…
Gospodarstvo / Novac | 20. 10. 2022. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Održivi povratak obuhvaća programe ekonomskog osnaživanja povratnika, razvojne projekte podrške povratničkim sredinama, socijalne i humanitarne programe pomoći i druge vrste podrške reintegraciji povratnika u ranije prebivalište'', priopćeno je nakon sjednice Vlade Federacije Bih koja je, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica utvrdila i po skraćenoj proceduri usvajanja uputila Parlamentu FBiH Prijedlog zakona o dopunama Zakona o raseljenim osobama i povratnicima u FBiH i izbjeglicama iz BiH.

Dodana je i nova odredba o donošenju posebnog plana povratka i oporavka za područje regije Posavina, regije Srebrenica, kao i područja općina Drvar, Glamoč (na slici), Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac. Također se dodaje i odredba o ostvarivanju i poticanju suradnje s iseljeništvom.

Dopunom je predloženo i povećavaju izdvajanja sredstava za ove namjene iz proračuna Federacije, i to u visini od 2,5 do tri posto iznosa proračunskih prihoda u tekućoj godini u FBiH, izuzev doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Vlada je priopćila kako dosadašnja proračunska sredstva koja se godišnje osiguravaju resornom federalnom ministarstvu nisu dovoljna za podmirenje potreba raseljenih osoba i povratnika.

''To pokazuju podaci ministarstva gdje je na javnim pozivima samo u 2020. godini, za rekonstrukciju prijeratnih stambenih jedinica s ciljem povratka, stiglo više od 5.000, a za stvaranje uvjeta za održivost povratka oko 10.000 aplikacija'', priopćeno je.

Obrazloženo je da bi povećanje sredstava otvorilo mogućnosti proširenja postojećih programa i projekata, s jedne, te kreiranja novih programa u rubnim dijelovima FBiH usmjerenih na manjinski povratak u regije Posavine, regije Srebrenica i područja općina Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac, s druge strane.

Kopirati
Drag cursor here to close