Telefonska sjednica

Vlada Hrvatske ograničila cijene goriva

Maksimalni iznosi maloprodajnih cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV, a u cijeni naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu.
Gospodarstvo / Novac | 07. 02. 2022. u 19:48 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Hrvatske je u ponedjeljak održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, javlja Anadolija.

"Najviše maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju se za: motorni benzin - eurosuper 95 u iznosu od 11,37 kuna za litru (kn/l), dizelsko gorivo - eurodizel u iznosu od 11,29 kn/l, dizelsko gorivo - eurodizel BS plavi u iznosu od 6,50 kn/l", priopćeno je iz Vlade Hrvatske.

Veliki porast maloprodajnih cijena naftnih derivata

U priopćenju se navodi da su maksimalne maloprodajne cijene određene za neprekinuto razdoblje od najduže 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe.

Cijene nafte i naftnih derivata u Hrvatskoj utvrđuju se slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi, ali Vlada Hrvatske može, radi zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

"Zbog velikog porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata Vlada donosi Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata", navodi se u priopćenju.

Maksimalni iznosi maloprodajnih cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV, a u cijeni naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu.

Intervencija

"Potreba za intervencijom i donošenje Uredbe nalazi se u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom razdoblju ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje", navodi se u priopćenju.

Pojašnjeno je da se najviše maloprodajne cijene propisane uredbom primjenjuju samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva, kao što su eurosuper 95, eurodizel i eurodizel plavi, dok se za benzine sa više oktana te sva tzv. "premium" goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno.

Kopirati
Drag cursor here to close