Republika Srpska

Novo poskupljenje goriva

U 14 sati na pojedinim pumpama u Banja Luci došlo je do poskupljenja goriva, konkretno u prosjeku od 3 do 5 pfeninga po litri benzina i dizela.
Gospodarstvo / Industrija | 18. 01. 2022. u 08:22 Bljesak.info
Poskupljuje gorivo u RS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj idućih dana očekuje se novo poskupljenje goriva, i to u prosjeku od tri do pet pfeninga za benzin i dizel.

U pojedinim regijama u ovom entitetu gorivo je već poskupjelo. Prema pojedinim prognozama neizvjesno je kakve će biti cijene nafte na svjetskom tržištu.Moguća su i poskupljenja roba i usluga, piše BHRT

Još poskupljenja

U 14 sati na pojedinim pumpama u Banja Luci došlo je do poskupljenja goriva, konkretno u prosjeku od 3 do 5 pfeninga po litri benzina i dizela. Ova poskupljenja očekuju se i u drugim regijama u Republici Srpskoj idućih dana, zavisno od regije i distributera.

"Mi od 14 sati poskupljujemo i to je sa 2.29 ide se na 2.35, 2.36, a to se odnosi na najzastupljenije dizel i benzin 95, dalje prognoze mogu reći da su takve da više neće biti jeftinih energenata posebno ne fosilnih goriva",kazao je direktor poduzeća "Karjina petrol" Banja Luka Milovan Bajić.

Novo poskupljenje nakon skoka cijena električne energije za privredu u Republici Srpskoj dodatno će utjecati na poslovanje prijevoznika, kako u lokalnom, tako i u međunarodnom transportu robe i putnika.

Prijevoznici su u nekoliko navrata tražili od Savjeta ministara da se država odrekne dijela akciza na gorivo, koje sada iznosi 1.10 KM po litri goriva, kako ova grana gospodarstva ne bi bila potpuno uništena.

Divljanje cijena 

"Mi smo predložili da se našoj grani gospodarstva pomogne tako da se država odrekne dijela akciza na gorivo isto onako kako je slučaj s PDV-om kada imate ulaz", naglasio je Dejan Mijić iz Udruženja prometa i veza RS-a.

Iako je još na snazi Uredba Vlade Republike Srpske o ograničenju marži na naftu i naftne derivate, u resornom ministarstvu naveli su kako oni mogu samo malim dijelom utjecati na ograničavanje cijena.

Prema njihovoj evidenciji, u proteklih 15 dana došlo je do poskupljenja svih naftnih derivata u Republici Srpskoj, što se odrazilo nakon skoka od 8 dolara po barelu nafte na svjetskom tržištu u ovom trenutku u odnosu na period prije dva tjedna.

"Mi možemo samo u jednom dijelu utjecati i ograničiti maržu, a to smo i uradili,to je onaj dio od 8 pfeninga", naglasila je ministrica trgovine i turizma RS-a Suzana gašić.

Ono što je sigurno, promatrajući prethodni period i divljanje cijena skoro svih roba i usluga, jeste da će i ovaj talas poskupljenja goriva pratiti poskupljenje u svim segmentima tržišta.

Kopirati
Drag cursor here to close