Vaše je samo da trošite

Vlada će utvrditi kolika je minimalna a kolika prosječna korpa

Dodaje se kako će federalni premijer međunarodnim institucijama uputiti zahtjev za pružanje ekspertske pomoći predstavnicima u pripremi metodologije.
Gospodarstvo / Novac | 10. 02. 2022. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je prihvatila na sjednici u Sarajevu informaciju o izradi minimalne i prosječne potrošačke korpe u Federaciji BiH.

''Usvojenim zaključkom, koji je predložio Federalni zavod za statistiku (FZS) zaduženi su premijer FBiH, federalna ministrica financija, Federalno ministarstvo trgovine i direktor FZS-a da, u roku od sedam dana, imenuju predstavnike koji će usuglasiti metodologiju za izračun minimalne i prosječne potrošačke korpe i uputiti je Vladi na usvajanje'', navedeno je.

Dodaje se kako će federalni premijer međunarodnim institucijama uputiti zahtjev za pružanje ekspertske pomoći predstavnicima u pripremi metodologije.

''Predstavnik Federalnog zavoda za statistiku (FZS) je zadužen da koordinira i predsjedava aktivnostima na pripremi ovog dokumenta. Tijekom pripreme metodologije predstavnici mogu vršiti konsultacije s predstavnicima različitih interesnih grupa, prije svega udruženja potrošača i sindikata koji učestvuju u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH'', priopćila je Vlada Federacije BiH.

Kako je navedeno u obrazloženju FZS-a, koji je i predlagač informacije i danas donesenih zaključaka, ovaj zavod je sa 2008. godinom prestao objavljivati podatke o prosječnoj potrošačkoj korpi u FBiH, budući da u Europskoj uniji ne postoji metodologija za njen izračun koja bi omogućila točno definiranje i međunarodnu usporedivost.

FZS smatra da je potrebno objektivno i stručno pripremiti metodologiju za izračun minimalne i prosječne potrošačke korpe, što će biti bazirano na zvaničnim i međunarodno prepoznatim statističkim podacima, kao što je Anketa o potrošnji domaćinstava, koja će biti provedena do decembra 2022. godine. Ovu korpu bi Federalno ministarstvo trgovine potom objavljivalo jednom mjesečno.

Kopirati
Drag cursor here to close