U gospodarskom smislu

VIDEO | Kako nam Kinezi mogu pomoći?

BiH želi nastaviti sa unapređenjem odnosa sa Kinom kroz suradnju u različitim oblastima.
Gospodarstvo / Novac | 13. 09. 2023. u 07:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Bosnu i Hercegovinu roba koju uvozi iz Kine jako je važna. Izvozom ne možemo biti zadovoljni, rečeno je na skupu dostignuća desete godišnjice inicijative "Pojas i put" i mogućnosti za Balkan – perspektiva iz BiH.

Konferencija je bila prilika da se razgovara o perspektivama BiH u okviru Inicijative "Pojas i put", koja ulazi u novo razdoblje razvoja gdje bi i BiH, kako su istaknuli, trebala tražiti svoje šanse.

BiH želi nastaviti sa unapređenjem odnosa sa Kinom kroz suradnju u različitim oblastima.

Zdravko Marinović, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže: ''BiH je dobila kandidatski status, nalazi se na tlu Europskog kontinenta, što samo po sebi daje značajnu prednost ili mogućnost koju bismo trebali da iskoristimo. `Put svile` nije samo odnos BiH i Kine, mi ga doživljavamo kao odnos svih država koje se nalaze na tom putu i u okviru toga treba tražiti i ekonomsku suradnju ili mogućnosti za razvoj''.

Faruk Borić, Fondacija za promociju i razvoj inicijative "Pojas i put", dodaje: ''Što je to što Kina može pomoći BiH. Da li su to investicjski ciklusi ili turistički sektor, koji je najmanje upitan u smislu investiranja. Mi imamo bezvizni režim sa Kinom i kinseki turisti su se nakon pandemije covida vratili u BiH i možda je to put kojim bismo trebali da trasiramo našu dalju suradnju''.

Kina želi da sa Bosnom i Hercegovinom uloži napore za ekomoski razvoj, prosperitet i stabilnost, te da daju veliki doprinos za mir cijelog čovječanstva.

Оvо је prilika, kako je istaknuto, da poduzetnici iz Kine i BiH razmijene mišljenja, ideje i prijedloge s ciljem jačanja dalje suradnje.

Ju Hongjun, Kineska narodna asocijacija za mir i razoružanje, navodi: ''Mi ćemo sa poduzetnicima stručnjacima i sa kineske strane i sa strane BiH da zajedno razmijenimo mišljenje ideje i prijedloge u cilju jačanja suradnje za budućnost''.

Skup je bio prilika za osvrt na prethodnih 10 godina, da se vidi što je dobro urađeno u BiH, a što manje dobro, te da se vidi koje su mogućnosti za dalji period, odnosno, kako Kina može pomoći BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close