Ograničenja

Kina želi ograničiti korištenje mobitela na dva sata dnevno svim maloljetnicima

Ograničenja bi, ako budu odobrena, označila proširenje postojećih mjera uvedenih posljednjih godina jer Peking ima za cilj ograničiti vrijeme provedeno pred ekranom među djecom i smanjiti njihovu izloženost "nepoželjnim informacijama".
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 08. 2023. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina predlaže nove mjere za ograničavanje vremena koje djeca i tinejdžeri mogu provesti na svojim telefonima, dok se zemlja bori protiv ovisnosti o internetu i pokušava njegovati "dobar moral" i "socijalističke vrijednosti" među maloljetnicima, prenosi CNN.

Prijedlog koji je u srijedu objavila kineska Uprava za kibernetički prostor, glavni internetski regulator u zemlji, zahtijeva da svi mobilni uređaji, aplikacije i trgovine aplikacija imaju ugrađeni "manji način rada" koji bi ograničio dnevno vrijeme pred ekranom na najviše dva sata dnevno, ovisno o dobnoj skupini.

Ograničenja bi, ako budu odobrena, označila proširenje postojećih mjera uvedenih posljednjih godina jer Peking ima za cilj ograničiti vrijeme provedeno pred ekranom među djecom i smanjiti njihovu izloženost "nepoželjnim informacijama", prenosi Geopolitika.news.

Nema pristupa sadržaju između 22 sata i 6 ujutro

Prema nacrtu pravila, koja su otvorena za javnu raspravu do 2. rujna, djeca i tinejdžeri koji koriste uređaje automatski će vidjeti da se online aplikacije zatvaraju kada isteknu propisana vremenska ograničenja. Također bi im se nudio "sadržaj temeljen na dobi". Nitko mlađi od 18 godina ne bi mogao pristupiti uređajima između 22 sata i 6 ujutro.

Djeca mlađa od osam godina mogla bi koristiti svoje telefone samo 40 minuta dnevno, dok bi oni između osam i 16 godina dobili sat vremena za ekranom. Tinejdžerima starijim od 16 i mlađim od 18 bilo bi dopušteno dva sata. Sve dobne skupine dobile bi podsjetnik da se odmore nakon korištenja uređaja dulje od 30 minuta. Pružatelji mobilnih internetskih usluga također bi trebali aktivno stvarati sadržaj koji "širi temeljne socijalističke vrijednosti", piše u nacrtu.

Roditelji bi mogli birati da dopuste djeci biti i nakon vremenska ograničenja, a određeni obrazovni sadržaj i hitne službe ne bi bile podložne vremenskim ograničenjima. Ovisnost o internetu spominje se kao veliki društveni problem posljednjih godina, što je dovelo do kontroverzne industrije centara za liječenje ovisnosti u stilu disciplinskih kampova za odvikavanje.

Štite im oči

Kineski roditelji s kojima je razgovarao CNN izrazili su uglavnom podršku prijedlogu. "Mislim da je dobro. S jedne strane, može zaštititi njihov vid jer se mnoga mala djeca ne mogu zaustaviti dok gledaju nešto što im se sviđa", rekla je majka dvoje djece u istočnoj kineskoj pokrajini Zhejiang, koja nije željela otkriti svoje ime. "S druge strane, nama roditeljima je lakše kontrolirati vrijeme koje djeca provode ispred ekrana", rekla je. "Ono što je najvažnije, kontrolirani sadržaj je pozitivniji i zdraviji".

Kratkovidnost je postala nacionalna zdravstvena briga u Kini, a neki stručnjaci povezuju prevalenciju kratkovidnosti među mladima s nedostatkom izloženosti sunčevoj svjetlosti ili pretjeranim vremenom ispred ekrana. “Ovo je potreban je čak i nama odraslima!” našalio se jedan od roditelja.

Utjecaj na tehnološke tvrtke

Nove mjere mogle bi predstavljati izazov za tehnološke tvrtke, koje se obično smatraju odgovornima za provođenje propisa. Prijedlog dolazi u trenutku kada se čini da se bliži kraj ozbiljnom, višegodišnjem regulatornom pritisku na kineske tehnološke divove. Dionice uvrštene na burzu u Hong Kongu u nekim od vodećih internetskih tvrtki u zemlji oštro su pale u srijedu, nakon što su nova pravila objavljena. 

Prije dvije godine, kineski regulatori zabranili su online igračima mlađima od 18 godina igranje radnim danom i ograničili njihovu igru na samo tri sata vikendom, pooštravajući ranija ograničenja. Otprilike u to vrijeme, nekoliko tehnoloških tvrtki uvelo je mjere koje su omogućile veću roditeljsku kontrolu, u korak s naporima Pekinga za većim nadzorom.

Douyin, kineska verzija TikToka, uveo je "tinejdžerski način rada" 2021. godine koji je ograničio vrijeme koje djeca mlađa od 14 godina mogu provesti u aplikaciji za kratke videozapise na 40 minuta dnevno. Kuaishou, još jedna popularna video aplikacija, ima sličnu opciju. Prošla nastojanja oslanjala su se na to da se korisnici interneta registriraju svojim pravim imenom. 

Kopirati
Drag cursor here to close