Lunarna ekspedicija

Kina finalizira planove za slijetanje posade na Mjesec do 2030. godine

Misija će uključivati svemirsku letjelicu s posadom, kao i segmente landera koji će se lansirati odvojeno pomoću dvije Long March 10 rakete.
Sci-Tech / Svemir | 19. 07. 2023. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je u fazi finalizacije planova za slijetanje posade na Mjesec, a cilj je poslati ljude prvi put na lunarnu površinu do kraja desetljeća.

Na 9. kineskom međunarodnom komercijalnom zrakoplovnom forumu u Wuhanu, Zhang Hailian, zamjenik glavnog dizajnera Kineske svemirske agencije s ljudskom posadom (CMSA) je prezentirao preliminarni plan za slanje dva astronauta na Mjesec prije 2030. godine.

Tijekom prezentacije je istaknut cilj slanja astronauta na lunarnu površinu, gdje će obavljati niz znanstvenih zadataka uključujući prikupljanje uzoraka. Misija će uključivati svemirsku letjelicu s posadom, kao i segmente landera koji će se lansirati odvojeno pomoću dvije Long March 10 rakete.

Prva misija s posadom

U prvoj misiji s posadom letjelica s posadom i lander će se sastati u orbiti prije pokušaja slijetanja na površinu Mjeseca. Nova letjelica s posadom bit će teška 26 tona i već je testirana u letu na velikoj visini. Segment za slijetanje će se sastojati od landera i pogonske faze teške približno 25 tona.

Pogonska faza će se koristiti za ulazak u lunarnu orbitu i spuštanje na površinu Mjeseca prije povratka astronauta u lunarnu orbitu.

Misija će također uključivati lunarni rover s dometom od 10 kilometara i težinom od 200 kilograma, u koji će moći sjesti dva astronauta. Kina razvija i svemirsko odijelo za lunarne operacije, koje će morati biti funkcionalno najmanje osam sati u kontinuitetu.

Long March 9 i 10

Kina trenutno razvija Long March 9 i 10 rakete, pri čemu je "devetka" zamišljena kao višekratni lansirni ssutav sličan SpaceX-ovom Starshipu, dok će "desetka" biti korištena za prvu kinesku misiju s posadom na lunarnu površinu.

Long March 10 će biti raketa s tri faze, a prva će sadržavati tri jezgra promjera pet metara. Moći će poslati u svemir 17 tona tereta.

Testno lansiranje rakete Long March 10A, manje dvostupanjske verzije, zakazano je za 2027. godinu.

Kina je u svibnju priopćila da namjerava poslati astronaute na Mjesec do 2030. godine. CNSA želi izgraditi lunarnu bazu tijekom 2030-tih pod nazivom Međunarodna lunarna istraživačka stanica (ILRS).

U međuvremenu, američka svemirska agencija NASA ide ka prvom slijetanju posade na Mjesec još od misije Apollo 17 iz 1972. godine. Taj izazov je cilj misije Artemis III planirane za 2025. godinu. Također, cilj programa Artemis je i uspostavljanje stalnog prisustva na Mjesecu.

Kopirati
Drag cursor here to close