Money, money, money

Usvojen Proračun BiH za 2023. godinu

Izaslanici iz SDA kritizirali su Vijeće ministara BiH zato što nisu izdvojili više sredstava za Oružane snage BiH na što im je Zoran Tegeltija, ministar financija i trezora BiH odgovorio: "Daj Bože da potroše i ovo što imaju".
Gospodarstvo / Novac | 30. 03. 2023. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su proračun institucija BiH za ovu godinu u iznosu od 1.315.400.000 KM.

Očekivano, izaslanici koji dolaze iz opozicijskih stranaka, kritizirali su proračun tako da on nije upućen u proceduru u skladu sa zakonom, odnosno da nije ispoštovan proračunski kalendar.

Također, izaslanici iz SDA kritizirali su Vijeće ministara BiH zato što nisu izdvojili više sredstava za Oružane snage BiH na što im je Zoran Tegeltija, ministar financija i trezora BiH odgovorio: "Daj Bože da potroše i ovo što imaju".

On je rekao da proračun BiH ne može financirati ni poljoprivredu kako su tražili neki jer to nije nadležnost Bosne i Hercegovine te da se radi o proračunu koji će omogućiti nesmetano funkcioniranje institucija u BiH, prenose Nezavisne novine

Želimir Nešković, izaslanik u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine koji dolazi i SDS-a rekao je da neće podržati proračun jer se radi o enormnom povećanju i to na uštrb prihoda Republike Srpske i Federacije BiH.

"Dobro se sjećam kada su predstavnici sadašnje vlasti iz SNSD govorili da proračun ne smije prijeći milijardu KM i da nikada neće doći do povećanja. Idemo u pravcu centralizacije i jačanja institucija BiH i to je ono što neću prihvatiti i glasat ću protiv proračuna", rekao je Nešković.

Okvir proračuna iznosi 1.315.400.000 KM, a zahvatanje iz neziravnih poreza je 1.020.500.000 KM. Ključni prihod čine neizravni porezi, ostali prihodi oko 152 milijuna KM.

"Ako to usporedimo s 2022. proračun je viši za 241.800.000 KM i ključno je povećanje od neizravnih poreza od 155 milijuna KM", rekao je Tegeltija dodajući da kada se uključi servis vanjskog duga 2.561.400.000 i viši je za 35 posto ili 668 miljuna više nego 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close