Izvještaj UN-a

Građani prisiljeni plaćati mito kako bi preživjeli

Službenici diljem Sjeverne Koreje iznuđuju novac od stanovništva koje jedva preživljava, prijeteći im pritvorom i kaznenim progonom, posebno onima koji se bave sivom ekonomijom, navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.
Gospodarstvo / Novac | 28. 05. 2019. u 14:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Sjeverne Koreje su prisiljeni plaćati mito službenicima kako bi preživjeli u svojoj izoliranoj zemlji gdje je korupcija "endemična" i represivna, priopćio je Ured za ljudska prava  UN-a  u utorak u izvještaju kojeg  je Pyongyang odbacio kao politički motiviran. 

Službenici diljem Sjeverne Koreje iznuđuju novac od stanovništva koje jedva preživljava, prijeteći im pritvorom i kaznenim progonom, posebno onima koji se bave sivom ekonomijom, navodi se u izvještaju, prenosi Reuters. 

Demokratska Narodna Republika Koreja (DLRK), službeno ime za Sjevernu Koreju, odbacila je izvještaj, rekavši da je "politički motiviran za zlokobne svrhe".

 "Takvi izvještaji nisu ništa drugo nego izmišljotina ... budući da se uvijek temelje na takozvanim svjedočanstvima 'prevaranata' koji pružaju izmišljene informacije kako bi zaradili za život ili su prisiljeni to učiniti pod prinudom ili poticajima", navodi u izjavi za Reteres sjevernokorejska misija u Ženevi.

 Sjeverna Koreja okrivljuje za tešku humanitarnu situaciju  sankcije SAD-a koje su od 2006. godine nametnute  Pyongyangu zbog njegovih nuklearnih programa i balističkih raketa. Međutim, u izvještaju se navodi da vojska dobiva prioritetno finansiranje usred "ekonomski lošeg upravljanja".

 "Zabrinuta sam da stalna usredotočenost na nuklearno pitanje i dalje skreće pažnju s užasnog stanja ljudskih prava za milione stanovnika Sjeverne Koreje", izjavila je Michelle Bachelet, Visoka povjerenica za ljudska prava UN.

 "Prava na hranu, zdravlje, sklonište, rad, slobodu kretanja  su univerzalna i neotuđiva, ali u Sjevernoj Koreji ona prvenstveno zavise o sposobnosti pojedinaca za podmićivanje državnih službenika", kazala je.

 Četiri od 10 Sjevernokorejaca, ili 10,1 milion ljudi hronično nemaju hrane, a daljnje rezanje već minimalnih obroka očekuje se nakon najgore žetve u desetljeću, procjenjuje  UN.

 "Prijetnja hapšenjem, pritvaranjem i kaznenim progonom pruža državnim dužnosnicima moćno sredstvo iznuđivanja novca od stanovništva koje se bori za opstanak", navodi se u izvještaju UN-a.


Kopirati
Drag cursor here to close