Oporavak tek 2022.

UN predviđa 40-postotni pad izravnih stranih ulaganja u 2020.

U 2021. smanjit će se dodatnih pet do 10 posto, a oporavak se očekuje tek 2022. godine, predviđaju u UNCTAD-u.
Gospodarstvo / Novac | 16. 06. 2020. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izravna strana ulaganja smanjit će se u 2020. godini čak 40 posto zbog pandemije koronavirusa a najveći udarac pretrpjet će zemlje u razvoju, procjenjuju Ujedinjeni narodi u najnovijem izvješću objavljenom u utorak.

Izravna strana ulaganja spustit će se s prošlogodišnjih 1.540 milijardi dolara ispod razine od 1.000 milijardi dolara, prvi puta od 2005. godine, procjenjuje Konferencija UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD).

U 2021. smanjit će se dodatnih pet do 10 posto, a oporavak se očekuje tek 2022. godine, predviđaju u UNCTAD-u.

„Najveći pad izravnih stranih ulaganja zabilježit će gospodarstva u razvoju“ jer proizvodnju i vađenje sirovina uglavnom financiraju inozemnim kapitalom, objašnjava UNCTAD-ov stručnjak za ulaganja James Zhan.

Većinu globalnih izravnih ulaganja generira 5.000 vodećih multinacionalnih tvrtki koje su snizile prognoze ovogodišnje dobiti u prosjeku za 40 posto, napominje UNCTAD.

Pandemija je utjecala i na prekogranična spajanja i akvizicije kompanija koji su u prvim ovogodišnjim mjesecima prepolovljena, bilježi agencija Ujedinjenih naroda.

U UNCTAD-u predviđaju i da će kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa potaknuti jačanje gospodarskog nacionalizma i ubrzati trend automatizacije proizvodnje zbog nastojanja vlada i kompanija da se zaštite od budućih šokova.

Kompanije će također nastojati kreirati kraće i otpornije lance vrijednosti koji će uključivati manje proizvodnih faza u manje zemalja, procjenjuju u UNCTAD-u.

Kopirati
Drag cursor here to close