U visini prosječne mirovine

Umirovljenici traže 13 mirovinu

Povećanje siječanjskih mirovina u FBiH pet posto,a umirovljenici traže 13. mirovinu u visini 640 KM
Gospodarstvo / Novac | 25. 01. 2024. u 15:24 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po potvrđivanju proračuna Federacije Bosne i Hercegovine na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH umirovljenici u Federaciji mogu očekivati povećanje mirovina za pet posto i to siječanjskih koje će dobiti u veljači, potvrdio je za Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Dodao je i kako je tako rečeno iz Vlade Federacije BiH.

To znači da bi s povećanjem od pet posto najniža mirovina u veljači iznosila 564 KM a sada je 538 KM.

''Znamo da pet posto nije mnogo, da će izazvati revolt, ali eto siječanjska mirovina ide pet posto koja se isplaćuje u veljači. Moram naglasiti kako smo mi na Upravnom odboru Saveza koji je održan jučer donijeli odluku da se traži 13. mirovina u visini prosječne mirovine u FBiH a što je oko 640 KM i taj zahtjev ide prema Vladi FBiH'', naveo je Trakić.

Proračuni su puni, kaže, i ta mirovina je potrebna da se ublaži inflatorni udar i na našu populaciju.

''Pa vidjet ćemo. Danas je telefonska sjednica Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje'', rekao je Trakić.

Vrativši se na 13. mirovinu kaže kako će tražiti da se ona isplatiumirovljenicima do travnja.

Ranije smo pisali o tome što je redovito usklađivanje mirovina u Federaciji BiH, koje je zakonska je obveza i vrši se svake godine 15. travnja, a primjenjuje od 1. siječnja.

Tako bi u travnju uvećana mirovina bila isplaćena u svibnju, a uz to, i razlike između isplaćenih i uvećanih mirovina za prva tri mjeseca. Parametri koji utječu na iznos usklađivanja su indeks potrošačkih cijena i rast BDP-a, 50 posto jednog i drugog parametra, zbrojeno, daju postotak usklađivanja. Podatke o tim pokazateljima objavljuje Federalni zavod za statistiku i koliko će oni iznositi, još se službeno ne zna.

Prošle godine počela se primjenjivati nova praksa – akontativno usklađivanje mirovina, što bi značilo da se dio tog redovitog usklađivanja daje ranije, tj. već pri isplati mirovina za siječanj, a koje se isplaćuju u veljači. 

Kopirati
Drag cursor here to close