Put putuje

Trostruko veći troškovi za putovanja Milorada Dodika

Aleksandar Vučić raspolaže 17 puta manjim proračunom od Milorada Dodika, a još manje sredstava na raspolaganju ima predsjednik Crne Gore.
Gospodarstvo / Novac | 23. 06. 2024. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putovanja neće manjkati, objavio je portal Srpskainfo navodeći kako je Služba predsjednika Republike Srpske u samo šest mjeseci utrostručila troškove za hotele i restorane.

Na putu

''Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, očito ima namjeru mnogo više vremena provesti na putu, nego u Banja Luci, pa je tako njegova služba u samo šest mjeseci utrostručila planirane troškove za hotele i restorane u zemlji i inozemstvu'', navodi portal.

Srpskainfo piše kako je početkom godine služba Predsjednika Republike Srpske raspisala dva javna tendera koja se tiču usluge hotela i restorana, kao i reprezentacije u zemlji i inozemstvu, te su za te namjene bili predvidjeli ukupno 163.000 KM bez PDV.

''Međutim, nedavno su poslali ispravku obavještenja za oba javna tendera iz čega je vidljivo da su troškove za navedene usluge 'digli' na 408.000 KM, što je skoro tri puta više'', navodi portal.

Prvi tender se odnosi na usluge hotela, restorana i trgovine na malo, odnosno usluge reprezentacije u zemlji i inozemstvu.

Za ove namjene služba Predsjednika RS planirala je potrošiti 85.000 KM bez PDV, i to za godinu dana. U tenderu se traži ponuda više ponuđača.

56 milijuna

U ispravci obavještenja, koja je u međuvremenu poslana iz službe Predsjednika RS, ta stavka je utrostručena, i iznosi 220.000 KM.

Drugi tender odnosi se na usluge hotelskog smještaja u zemlji i inozemstvu, a za te namjene iz proračuna je prvobitno planirano da se izdvojeno 77.000 KM bez PDV, također za godinu dana. I za ovaj tender se traže ponude više ponuđača u zemlji i inozemstvu.

Međutim, kako se može vidjeti na Portalu javnih nabavki, u ispravci obavještenja navodi se da će za te namjene biti utrošeno 188.000 KM.

''S obzirom na to da je tek lipanj, nije isključeno da do kraja godine troškovi dodatno porastu posebno ako se uzme u obzir da proračun predsjednika Republike Srpske za 2024. godinu iznosi 56.488.200 KM i da novca ne manjka'', piše Srpskainfo.

Zanimljivo je da u obrazloženju proračuna predsjednika RS za ovu godinu, između ostalog, stoji da je za putovanja i smještaj predviđeno da se potroši 280.000 KM.

Najmoćniji u regiji

Međutim, već sad je vidljivo da će ta svota biti 2 ili 3 puta veća.

Srpskainfo navodi kako su mediji već ranije objavili da je, prema novcu koji ima na raspolaganju, Milorad Dodik najmoćniji predsjednik u regiji.

Tako, na primjer, Aleksandar Vučić raspolaže 17 puta manjim proračunom, a još manje sredstava na raspolaganju ima predsjednik Crne Gore.

Predsjednik Hrvatske, za razliku od Dodika, raspolaže sa 10,6 milijuna maraka, a manje od Dodika na raspolaganju ima i predsjednica Slovenije, najrazvijenije zemlje bivše zajedničke države.

 

Kopirati
Drag cursor here to close