Reakcija na PIC

Dodik: Srpska neće slušati!

Dodik kaže kako je zaključak PIC-a da "entiteti Republika Srpska i FBiH nisu države, te da postoje isključivo na osnovu Ustava BiH" pokušaj podvale za iole pismenog čovjeka.
Vijesti / Politika | 21. 06. 2024. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Vijeće za provedbu mira ''društvance bez smisla i osnova, s iskrivljenim ciljevima i samopogubnim djelovanjem'', te poručio da ''strani zavojevači nisu uspjeli u namjerama da svedu entitete na rang lokalnih zajednica nego su Srpskoj dali neviđenu snagu, nadljudsku visprenost i političku mudrost''.

S koca i konopca

"Radeći ozbiljno i časno svoj posao, braneći svakodnevno interese svog naroda i štiteći Republiku Srpsku od nebrojenih nasrtaja, nisam, niti obraćam pažnju na nevažna, neustavna, antidemokratska i anticivilizacijska `s koca i konopca` sastavljena tijela poput takozvanog i samozvanog PIC-a, ali moram pridati pažnju modernim zavojevačima koji bez ičije suglasnosti i formalne potvrde vršljaju po BiH", izjavio je Dodik.

Naveo je, piše Srna, da su u prošlosti strani zavojevači imali bar neku potvrdu, ferman, hatišerif ili carsko odobrenje Beča, pa se i formalno znalo protiv koga i čega se narod bori za slobodu.

"Danas izvršitelji projekta `unitarna BiH`, ne razumijevajući karakter brdovitog Balkana niti nesalomivu želju srpskog naroda za opstankom, istu tu BiH iz vazalnog, potlačenog i nesamoupravnog statusa vuku u totalni nestanak i zapećak povijesti. Istini za volju, institucija visokog predstavnika jeste daytonska kategorija, ali njemački državljanin Christian Schmidt nije izabran u Vijeću sigurnosti UN, stoga bismo mi bili rušitelji ustavnog poretka BiH kada bismo ga priznali za ono što on nije", rekao je Dodik.

Istaknuo je kako je zaključak PIC-a da "entiteti Republika Srpska i FBiH nisu države, te da postoje isključivo na osnovu Ustava BiH" pokušaj podvale za iole pismenog čovjeka.

Subjekti međunarodnog prava

"Na unutarnjem političkom planu i Republika Srpska i FBiH su države više od zajedničke razine BiH", naglasio je Dodik.

Naveo je da je Republika Srpska nastala 9. siječnja 1992. godine, a da je FBiH formirana 18. ožujka 1994. godine na osnovu Washingtonskog sporazuma.

''Republika Srpska i FBiH su'', dodao je on, ''strane koje su sudjelovale u kreiranju Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i koje su potpisale sve anekse Daytonskog sporazuma, koji čine njegov integralni dio''.

"Podsjetit ću PIC i da je Venecijanska komisija Vijeća Europe još 2005. godine dala mišljenje broj 337/2005 u kojem je navedeno da aneksi Daytonskog sporazuma predstavljaju njegovu suštinu i da se kao takvi smatraju međunarodnim ugovorima. Iz navedenog slijedi da Republika Srpska i FBiH itekako jesu strane koje su pregovarale, dogovarale i potpisale anekse Sporazuma i na taj način postale i subjekti međunarodnog prava", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska i FBiH, kao strane ugovornice, udružile su svoje teritorije u novoformiranu BiH, predale joj samo dio vlastitog suvereniteta koji se odnosi na međunarodni aspekt, te zadržale u potpunosti unutrašnju suverenost.

Dozvoljeno sve ono što nije izričito zabranjeno

"Međutim, PIC ne propušta priliku da naglasi da `entiteti nemaju pravo na odcjepljenje`, a osnovnim korištenjem argumenta a contrario lako dolazimo do zaključka da je dozvoljeno sve ono što nije izričito zabranjeno. To je samo njihov neobavezujući stav, s ciljem da zaplaši. Naravno, entiteti mogu da se razdvoje i nastave posebno da žive kao države", izjavio je Dodik.

Postavio je pitanje vrijedi li objašnjavati norme Daytonskog sporazuma i političke prilike u BiH onima koji sami moraju objasniti svoj status i svoje djelovanje.

"Postavlja se i pitanje jesmo li mi iz Republike Srpske i dužni to objašnjavati?! Ipak ću im objasniti još nekoliko važnih činjenica. Od BiH nećete napraviti državu vještačkim uzdizanjem Vijeća ministara na rang izvršnog organa vlasti, na rang vlade. Prema Daytonskom sporazumu i Ustavu BiH, Vijeće ministara je pomoćni organ Predsjedništva BiH. Koliko god željeli od Vijeća ministara načiniti ono što nije, toliko ćemo vas puta podsjetiti da samo čitate", istakao je Dodik.

Šavovi

Rekao je kako Parlamentarna skupština BiH nije nikakvo nacionalno predstavništvo, nikakva narodna skupština ili predstavništvo građana, nego zakonodavno tijelo sastavljeno po entitetskim i nacionalnim šavovima, koje ima zadatak da donosi zakone u malom broju Ustavom unaprijed predviđenih oblasti, dok su stvarna narodna predstavništva Narodna skupština u Republici Srpskoj i Parlamentarna skupština u FBiH.

Republika Srpska, dodao je on, vjerno provodi i poštuje ono što je dogovoreno i potpisano, ali isto tako i odbija primijeniti, poštivati i provoditi sve što je nametnuto.

Naveo je kako je Republika Srpska prečesto pozivala na poštovanje napisanog i potpisanog, ali još češće je nitko nije čuo, ili nije htio da čuje.

"Zato ni Republika Srpska neće čuti niti slušati niti čitati `jalijske` vapaje i u bijelim rukavicama pisane kominikee, kada bude donosila svoje odluke", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close