Cijene

Treba vam pečat: Provjerili smo tko je jeftiniji – odvjetnici ili notari

Provjerili smo koliko će sve utjecati na džepove građana te usporedili tarife notara i odvjetnika.
Gospodarstvo / Novac | 31. 01. 2023. u 12:40 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su odvjetnici objavili kako je Ustavni sud ukinuo monopol notara, iako to ne znači da su zakoni vezani uz ovu djelatnost izmijenjeni nego da tek treba razmatrati njihove izmjene, nastala je konfuzna situacija.

Nedoumice kod građana izazvale su tvrdnje odvjetnika da obavljanje usluga koje su do sada pružali notari sada mogu raditi i odvjetnici.

Sudovi još bez ovjera

Naime, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine kaže kako ''potpisi ugovarača na ugovorima o prijenosu prava na nekretninama moraju biti ovjereni bilo od strane notara, bilo od strane suda kao uvjet punovažnosti za upis u zemljišne knjige''.

Prema informacijama koje smo dobili, Općinski sud u Mostaru, a zbog nedostatka pravnog osnova, još nije počeo ovjeravati potpise na ugovorima. S druge strane, budući da nema na vidiku izmjena zakona koje je predložio Ustavni sud, još uvijek je moguća samo obrada ugovora kod notara kao jedina zakonska forma punovažna za upis u zemljišne knjige.

Troškovi ovjere ugovora od strane suda još uvijek nisu dostupni, jer sudovi još nisu otvorili knjigu ovjera, a prema informaciji koju smo dobili iz jednog odvjetničkog ureda ona je prije uvođenja notarske službe bila 100,00 KM, osim za hipoteke gdje je ovjera ugovora bila negdje 1.000 KM a negdje i do 3 posto od vrijednosti iznosa koji se osigurava.

Provjerili smo koliko će sve utjecati na džepove građana te usporedili tarife notara i odvjetnika.

Tako će, na primjeru nekretnine koja košta 150.000,00 KM, cijena usluge notarske obrade ugovora iznositi 350 KM + PDV, a cijena usluge odvjetnika 2.400 KM + PDV čemu treba pridodati i troškove ovjere.

Odvjetnici bez fiskalne kase

Valja naglasiti kako je cijena usluge notara fiksna i prema informacijama koju smo dobili od notara ona se uvijek uvećava za materijalne troškove koje notar ima vezano za sačinjavanje isprave, a koji najčešće iznos od 10 do 30 KM.

S druge strane, cijena usluge odvjetnika može biti mijenjana u slučaju pismenog dogovora odvjetnika i njegovog klijenta.

Maksimalan iznos koji notar može naplatiti za svoje usluge vezano za sačinjavanje ugovora o kupoprodaji nekretnina, darovanju nekretnina, diobi nekretnina, zamjeni nekretnina ili ugovora o hipoteci iznosi 1.800,00 KM + PDV, dok odvjetnici nemaju ograničenja. Istodobno, svi notarski uredi su fiskalizirani i u sustavu PDV-a, dok odvjetnici nisu u obvezi imati fiskalnu kasu.

Kad su u pitanju neke druge usluge, evidentne su razlike u cijenama između notara i odvjetnika. Tako ćete, recimo, ugovor o doživotnom izdržavanju kod notara platiti 200 KM + PDV dok kod odvjetnika troškovi ovise o vrijednosti imovine kojom se raspolaže tako da se primjenjuje tarifa kao kod sačinjavanja drugih ugovora.

Cijena oporuke

Cijena oporuke kod odvjetnika je dvostruko skuplja od one u notara koja iznosi 120 KM + PDV. Za punomoć kod notara potrebno je platiti 30 KM + PDV dok kod odvjetnika ta usluga košta 90 KM + PDV uz troškove ovjere. Isti iznosi su i kod nasljedničkih izjava.

Ako kod notara obrađujete Prijedlog za uknjižbu za zemljišno-knjižni ured, platit ćete 30 KM + PDV, a kod odvjetnika 240 KM + PDV uz dodatne troškove obrade. Za Prijedlog za predbilježbu ili zabilježbu za zemljišno-knjižni ured kod notara vam treba 20 KM + PDV, a kod odvjetnika 240 KM + PDV uz troškove ovjere. Sačinjavanje prijave za upis promjena u sudski registar kod notara košta 30 KM + PDV, a kod odvjetnika 600 KM + PDV uz dodatne troškove ovjere.

Zanimljivo je i to da je odluka Ustavnog suda donesena samo u jednom dijelu BiH, pa su notarske usluge neustavne u Federaciji BiH, dok u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko – ustavne. 

Kopirati
Drag cursor here to close