Proračun

Traži se 20 milijuna KM za onkološke pacijente

"Sumnjam da će bilo tko od kolega imati neku konstruktivnu raspravu i da će moći uputiti neki amandman", dodao je Čavalić.
Gospodarstvo / Novac | 23. 01. 2024. u 16:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici podržao je Prijedlog ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH, kojeg je Vlada FBiH u ponedjeljak utvrdila.

Predloženo je da se u srijedu na sjednici Zastupničkog doma umjesto odluke o privremenom financiranju razmatra Prijedlog proračuna po hitnom postupku.

Poštivanje proračunskog kalendara

"Zaključili smo da proračun može ići u daljnju parlamentarnu proceduru, a Vladu i Federalno ministarstvo financija pozvali smo da ubuduće poštuje proračunski kalendar i dostavlja ove dokumente u zakonski predviđenom roku. Naime, ovogodišnji Prijedlog proračuna stigao nam je sinoć, tri minute do 11, što je jedan presedan. Prvi put parlamentarci imaju 24 sata da vide tekst proračuna i analiziraju ga, te na bazi toga donesu amandmane", izjavio je medijima predsjednik Odbora Admir Čavalić.

Podsjetio je da Nacrt proračuna nikada nije upućen u proceduru, a čudno je, po njegovim riječima, da se parlamentarcima daje samo jedan dan da vide stavke u proračunu.

"Sumnjam da će bilo tko od kolega imati neku konstruktivnu raspravu i da će moći uputiti neki amandman", dodao je Čavalić.

20 milijuna za onkološke pacijente

Drugim zaključkom predloženo je da se pristupi izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda na način da se 200 milijuna KM procentualno raspoređuje županijama da bi se postigla pravednija i transparentnija raspodjela.

Pored proračuna članovi Odbora u utorak su razgovarali i o financijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

"Taj dokument u čitavoj ovoj žurbi još nismo dobili. Predstavnici Zavoda su bili prisutni te smo se dogovorili da ćemo taj akt sutra razmatrati. Pored toga, pitali smo ih koliko treba izdvojiti sredstava za onkološke pacijente, na što su nam odgovorili oko 20 milijuna KM. Zbog toga smo jednoglasno odlučili da zatražimo od Vlade da omogući da u proračun uđe tih 20 miliona KM", istaknuo je Čavalić.

Odbor je zaključio i to da bi se u Federaciji BiH trebalo pokrenuti pitanje kripto valuta.

"Sutra ćemo tražiti dopunu dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma da Vlada čim prije razmatra zakonske izmjene kako bi se omogućilo legalno trgovati kripto valutama", poručio je Čavalić nakon sjednice Odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close