Hrvatska

Tko određuje pravila za mjenjačnice? Samo 610 kuna za 100 eura?

U pravilima kojima se regulira rad mjenjačnica ne stoji kolika je dopuštena provizija te je njen iznos prepušten tržištu, odnosno ponudi i potražnji.
Gospodarstvo / Novac | 15. 07. 2020. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turiste kojima su lokalne mjenjačnice u Istri i na Kvarneru isplatile samo 610 kuna za stotinu eura ‘opelješila’ je jedna od vodećih mjenjačnica u zemlji (Auro Domus) koja drži oko 150 poslovnica i to najvećim dijelom u turističkim ljetovalištima, piše Večernji list, prenosi Hina.

Provizija od gotovo vrtoglavih 20 posto, koja je ovih dana uznemirila lokalne turističke radnike i prevarene turiste, ne bi trebala biti pravilo, ali svake su se godine do medija probijale priče turista koji su plaćali visoke provizije na zamjenu valuta.

Iznos provizije prepušten tržištu

Hrvatska ima oko 1.200 mjenjačnica, od kojih je trenutno otvoreno njih oko hiljadu s približno 3.500 poslovnica. Dozvolu za rad daje im Hrvatska narodna banka, ali šta i kako rade trebali bi kontrolisati porezni i drugi inspektori Ministarstva financija.

Ali čak i da su turisti iz Rovinja i s Kvarnera došli do njih, inspektori bi im uglavnom morali potvrditi da je sve po zakonu. U pravilima kojima se regulira rad mjenjačnica ne stoji kolika je dopuštena provizija te je njen iznos prepušten tržištu, odnosno ponudi i potražnji.

Zagrebačke mjenjačnice, na primjer, imaju provizije koje se kreću oko jedan pa do dva posto, slično kao i banke. Na Jadranu je situacija bitno drugačija, posebno u sredinama bez pošte i banaka te bez ozbiljnije konkurencije koja bi rušila cijenu usluga.

Nakon uvođenja eura...

Prema podacima iz 2018. godine mjenjačnice su te godine od građana, pretpostavlja se najviše od turista, otkupile oko 2,5 milijarde eura, dok su one same prodale oko milijardu eura. Ako su im na otkup deviza zaračunale prosječnih pet posto provizije zaradile su više od stotinu milijuna eura. Po svemu sudeći, dosadašnja je praksa da se na Jadranu uzimaju i veće provizije.

Nakon što uvedemo euro zarada na zamjeni valuta izmaknut će i mjenjačnicama i bankama, koje su na mjenjačkim transakcijama godišnje vrtjele oko jedne milijarde kuna (130 milijuna eura), donosi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close