Vijeće ministara BiH

Telefonom: Usvojen program ekonomskih reformi BiH

Program ekonomskih reformi 2023. – 2025. godine izrađen je prema smjernicama Europske komisije…
Gospodarstvo / Novac | 20. 03. 2023. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, na izvanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo je Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za razdoblje 2023. - 2025. godine (PER BiH 2023. – 2025.), koji će biti dostavljen Europskoj komisiji, priopćilo je Vijeće ministara.

Program ekonomskih reformi 2023. – 2025. godine izrađen je prema smjernicama Europske komisije na temelju priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnoj i entitetskoj razini.

''Fokus je na 25 reformskih mjera u okviru strukturnih reformi koje su prepoznate na svim razinama vlasti kao značajne za snaženje konkurentnosti i uklanjanje prepreka gospodarskom rastu i razvitku Bosne i Hercegovine u trogodišnjem razdoblju.  Sastavni dio Programa reformi je makroekonomski i fiskalni okvir čiju izradu su koordinarali Direkcija za ekonomsko planiranje i Ministarstvo financija i trezora BiH'', navelo je Vijeće ministara.

Strukturne reforme, kako je navedeno, sadržane u ovom programu, sukladno smjernicama Europske komisije, organizirane su u 13 područja i uključuju upravljanje javnim financijama, zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju, poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije, reforme u oblastima tržišta energije, prometa, poljoprivrede, industrije i usluga, obrazovanja i razvoja vještina, zapošljavanja i tržišta rada, kao i socijalne skrbi i inkluzije te zdravstvene zaštite.

''Kao tri ključna izazova izdvojena su povećanje učinkovitosti tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja bližom suradnjom i koordinacijom svih razina vlasti te upravljanje javnim financijama. Izradu ovog važnog dokumenta koordinirala je Direkcija za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine zajedno s Ministarstvom financija Republike Srpske i Federalnim zavodom za programiranje razvoja sukladno svojim nadležnostima'', navelo je Vijeće ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close