Jačanje agencije

Tedros zadovoljan: WHO dobio 6,1 milijardu dolara

Skupština - koja okuplja sve države članice WHO - usvojila je proračun za agenciju u iznosu od 6,1 milijardu dolara u sljedeće dvije godine. To je povećanje od 16 posto u odnosu na prethodni dvogodišnji proračun.
Gospodarstvo / Novac | 31. 05. 2021. u 19:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije pozdravio je usvajanje "povijesne rezolucije" država članica WHO koje imaju za cilj poboljšati pripremljenost za masovne virusne epidemije poput COVID-19 i pojačao pozive za usvajanje međunarodnog sporazuma o pandemiji.

''Sve ovo događa se nakon neujednačenog međunarodnog odgovora na koronavirus u čijem je centru WHO'', izjavio je generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus nakon zatvaranja godišnje skupštine, javlja AP.

Između ostalog, skupština - koja okuplja sve države članice WHO - usvojila je proračun za agenciju u iznosu od 6,1 milijardu dolara u sljedeće dvije godine. To je povećanje od 16 posto u odnosu na prethodni dvogodišnji proračun.

Skupština je takođe izabrala vladu Sirije - u kojoj su zdravstveni radnici i ostali civili ubijeni, ranjeni i protjerani iz domova u deset godina dugom građanskom ratu - za člana izvršnog odbora WHO.

Rezolucija nudi nekoliko konkretnih koraka za suzbijanje pandemija, pored osnivanja radne grupe od šest osoba koja bi okupila razne predložene reforme.

- Jutros ste odobrili historijsku rezoluciju o jačanju spremnosti za WGL i reagovanje u hitnim slučajevima - rekao je Tedros.

Kopirati
Drag cursor here to close