Svjetski dan

Štedite li?

Svjetski dan štednje slavi se 31. listopada, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu.
Gospodarstvo / Novac | 31. 10. 2023. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupni depoziti stanovništva kod poslovnih banaka u BiH, na kraju rujna 2023. godine, iznose 15,57 milijardi KM i veći su za 1,35 milijardi KM ili 9,5 % u odnosu na rujan 2022. godine, navodi se na stranicama Središnje banke.

Od ukupnih depozita kod poslovnih banaka, depoziti stanovništva imaju daleko najveći udjel, 51 %, pa stoga predstavljaju važan temelj financiranja i funkcioniranja banaka.

Oročeni i štedni depoziti u padu

Depoziti stanovništva od veljače 2023. godine bilježe konstantni porast, što je, nakon turbulentnoga razdoblja od ožujka 2022. godine do siječnja 2023. godine, pouzdan znak povjerenja u bankarski sektor BiH.

Promatrano po ročnosti, oročeni i štedni depoziti bilježe pad od 2,3 %, a depoziti po viđenju i transakcijski računi stanovništva bilježe porast od 15,3 % na godišnjoj razini, što upućuje na to da stanovništvo više preferira likvidniji vid depozita, te se s oprezom odlučuje za oročenu štednju. Za očekivati je kako će doći do promjene u narednome razdoblju u korist oročenih i štednih depozita, jer je nekoliko banaka već polovicom godine pokrenulo akciju viših kamatnih stopa, i preko 3 % na oročenu štednju, s posebnim pogodnostima poput isplate kamate unaprijed, fiksne kamatne stope, stimulativne kamatne stope itd.

10,98 milijardi KM

Ako promatramo depozite stanovništva po ročnoj strukturi, oročeni i štedni depoziti na kraju rujna 2023. godine iznose 4,59 milijardi KM ili 29,5% ukupnih depozita stanovništva, od toga kratkoročni depoziti čine 377 milijuna KM (8,2 %), a dugoročni 4,22 milijarde KM (91,8 %). Transakcijski računi i depoziti po viđenju čine 10,98 milijardi KM ili 70,5 % ukupnih depozita stanovništva, od toga transakcijski računi sudjeluju sa 6,89 milijardi KM ili 62,8 %, a depoziti po viđenju sa 4,08 milijardi KM ili 37,2%.

U pogledu valutne strukture, na kraju rujna 2023. godine, ukupni depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 8,38 milijardi KM što čini 53,8 % udjela, depoziti u eurima i u KM s valutnom klauzulom vezanom za eurovalutu iznose 6,49 milijardi KM ili 41,8 %, a depoziti u ostalim stranim valutama 688 milijuna KM ili 4,4 % od ukupnih depozita stanovništva. Promatrano na godišnjoj razini, depoziti stanovništva u KM na kraju rujna 2023. godine bilježe porast od 15 %, a depoziti u stranim valutama 3,6 %.

Svjetski dan štednje 

Svjetski dan štednje slavi se 31. listopada, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu. Tada su se sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat.

Sudionici tog kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva.

Tu je odluku donijelo 350 delegata iz 27 zemalja svijeta koji su predstavljali oko 100 milijuna štediša. Time je započeta era promišljanja o očuvanju postojećih resursa i promjena u njihovom korištenju.

Građani su uvijek nastojali štednjom novca ostvariti osobnu materijalnu neovisnost i sigurnost. Štednja nije samo odgađanje potrošnje, nego i planiranje određenih želja i potreba.

Svjetski dan štednje ponegdje se obilježava darovanjem štednih kasica, štednih knjižica sa simboličnim ulozima, nagrađivanjem najstarijeg štediše i slično.

Kopirati
Drag cursor here to close