Nadomak ruke ili...?

Švicarski bankari otkrili gdje leži bogatstvo svijeta

Statistika bogatstva kućanstava puno bolje pokazuje koliko su novca građani uspjeli uštedjeti i uložiti.
Gospodarstvo / Novac | 10. 11. 2022. u 22:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Standardno mjerilo veličine neke ekonomije je bruto domaći proizvod. On pokazuje koliko je u jednoj godini i u pojedinoj zemlji u godinu dana napravljeno, uloženo i ušteđeno, no nije najbolji pokazatelj toga koliko su stvarno bogati građani neke zemlje

Statistika bogatstva kućanstava puno bolje pokazuje koliko su novca građani uspjeli uštedjeti i uložiti.

Tim su se pokazateljem bavili u švicarskoj banci Credit Suisse u sklopu godišnjeg izvještaja Global Wealth Report, a on pokazuje da su Amerikanci i Kinezi bogati koliko i ostatak svijeta zajedno.

Građani Sjedinjenih Američkih Država imaju imovinu tešku nevjerojatnih 145 bilijuna dolara, što je više od trećine bogatstva cijelog svijeta.

Drugo mjesto s imovinom od 85 bilijuna dolara drže Kinezi, što odgovara udjelu od 18 posto svjetskog bogatstva, a na trećem mjestu su njihovi susjedi Japanci jer u novcu, nekretninama i vrijednosnim papirima imaju 'tek' 25 bilijuna dolara, što je 5,5 posto svjetske imovine.

Tek od četvrtog mjesta kreću europske zemlje: Njemačka sa 17,5 bilijuna dolara, Ujedinjeno Kraljevstvo sa 16,3 bilijuna dolara i Francuska sa 16,2 bilijuna dolara. Za vrat im puše Indija s 14,2 bilijuna dolara i može se očekivati da će ta zemlja u nadolazećim godinama zbog snažnog gospodarstva i niske faze razvoja prestići Europljane, javlja Tportal.

Na osmom su mjestu Kanađani s 12,4 bilijuna dolara imovine, pa Talijani s 11,5 bilijuna dolara, a listu TOP 10 zatvaraju Australci s imovinom teškom 10,6 bilijuna dolara.

Dok se cijeli svijet bavi ruskom invazijom na Ukrajinu, švicarski bankari u izvještaju jedva da spominju Rusiju, navodeći tek da prosječna imovina ruskog kućanstva u protekloj godini iznosi oko 6300 dolara.

Usporedbe radi, prosječna imovina Amerikanca vrijedi više od 100.000 dolara, a Nijemca 60.000 dolara. 

Kopirati
Drag cursor here to close