Odluka

Stručnjaci - povećanje cijena plina nije opravdano

Opet se nameće pitanje bh. ovisnosti o ruskom plinu i briga stanovništva u zimskom periodu hoće li plina biti i po kojim cijenama.
Gospodarstvo / Novac | 31. 01. 2024. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije donijela je odluku o povećanju cijene plina za 3,9 posto. Radi se o veleprodajnoj cijeni po kojoj će Energoinvest ubuduće prodavati plin distributivnim kompanijama koje plin isporučuju potrošačima. Iz Sarajevogasa tvrde da će do povećanja cijena kupcima doći, ali minimalno. Bolje upoznati s tokovima ovog energenta na svjetskom tržištu tvrde da povećanje cijena gasa nije opravdano, piše Federalna.ba.

U Federaciji nove cijene plina, i to retroaktivno. Od prvog siječnja poskupljenje plina za 3,9 posto. Iz Vlade za razloge ovakve odluke navode rast cijena na svjetskom tržištu i usuglašavanje tromjesečnih cijena koje diktira Gazprom: ''Cijena prirodnog plina povećana je za 3,9% odnosno s dosadašnjih 836,53 KM po kubnom metru na 869,15 KM po kubnom metru, a sve zbog redovnog tromjesečnog usuglašavanja kojim je Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2024.godine. To je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog plina. Rast cijena prirodnog plina se dogodio u cijeloj regiji, Europi i svijetu. Jedan od glavnih razloga povećanja cijene plina jeste povećanje cijene nafte koja direktno utječe na određivanje cijeneplina''.

Hoće li uslijediti novi rast

Iz Energoinvesta d.d. navode i da zahtjev za povećanjem od 3,9%, osim povećanja cijena plina od Gazproma, sadrži i povećanje od 0,45 posto koje je rezultat povećanje cijene od transportera Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.

Građane brine hoće li uslijediti novi rast cijena nakon što bude potpisan ugovor između kompanija Sarajevo-gas Istočno Sarajevo i Energoinvesta o transportu ovog energenta za naredne tri godine.

''Mi smo uradili kalkulaciju sa kolegama iz Energoinvesta da će se to poskupljenje odraziti 0,00019 feninga i da je to razlika od nekih 450 tisuća maraka. Za firmu kao što je Energoinvest, koja ima oko 20 milijuna dobiti, to apsolutno ne utječe na njen rezultat - mislim da nema razloga da tih nekih 500 tisuća maraka moraju da opterete proračune građana Sarajeva. Ovo je toliko neznatno jer transport je najmanja stvar koja utječe na cijenu formiranja plina, pogotovo prema krajnjem korisniku'', kaže Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.

Visina tarife za transport

Iz BH gasa napominju kako promjene cijene prirodnog plina koje je utvrdio Energoinvest d.d. Sarajevo, kao opskrbljivač prirodnim plinom potrošača u Federaciji BiH, ne utječu na visinu tarife za transport prirodnog plina kroz transportni sistem BH Gasa d.o.o. Sarajevo: ''Promjena cijene prirodnog plina nije element za utvrđivanje visine tarife za OTS (operater transportnog sustava) Federacije BiH''.

Kompanije zadužene za distribuciju plina do krajnjih potrošača cijene formiraju na osnovu veleprodajne. Iz odgovora Sarajevo-gasa vidljivo je da će građani plaćati veće račune za potrošnju ovog energenta. Ona će za domaćinstva iznositi marku i 11 feninga po kubnom metru. Je li poskupljenje opravdano u trenutku kada su cijene gasa na europskom tržištu najniže u posljednjem periodu?

''U posljednjih godinu i po dana imali smo pad cijena na berzama preko 70 posto i pad cijena nafte preko 30 posto - to je prvo. Drugo je da se obračun veže između Energoinvesta i Gazproma, za jedan specifičan ugovor, a to je već pitanje za vlasti BiH - zašto je taj ugovor, kakav je i sve ostalo i zašto građani BiH nemaju jeftiniji plin?'', kaže analitičar Draško Aćimović.

Zbog svega ovoga ponovo se nameće problem bh. ovisnost o ruskom plinu i briga stanovništva u zimskom periodu hoće li plina biti i po kojim cijenama.

Kopirati
Drag cursor here to close