Izvanredno usklađivanje

Što umirovljenicima znači povećanje mirovine?

Nakon novog povećanja, najniža mirovina iznosit će 538 maraka, zajamčena 642, a najviša 2.626 KM. Umirovljenici bi uvećanje trebali dobiti 5. kolovoza, rečeno je iz Vlade Federacije BiH.
Gospodarstvo / Novac | 28. 04. 2023. u 07:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od srpnja veće mirovine u Federaciji. Odluka je to Federalne vlade na posljednjoj sjednici. Riječ je o izvanrednom usklađivanju.

Premijer Fadil Novalić je naveo kako je to šesto povećanje od ožujka prošle godine, te najveće povećanje mirovina u Federaciji Bosne i Hercegovine. No, da li je to dovoljno za život umirovljenika usljed povećanja cijena hrane i lijekova?

Teško se živi, tako tvrde umirovljenici. Kažu cjene rastu, a mirovine male. Međutim iz Vlade Federacije najvili su novo povećanje mirovina u iznosu od 3, 9 posto, javlja BHRT.

Nakon novog povećanja, najniža mirovina iznosit će 538 maraka, zajamčena 642, a najviša 2.626 KM. Umirovljenici bi uvećanje trebali dobiti 5. kolovoza, rečeno je iz Vlade Federacije BiH.

"Za implementaciju ovog povećanja potrebno je izdvojiti 52 milijuna koja su osigurana kroz financijski plan očigledno radi se o značajnijem povećanju usklašivanju mirovina. Najveću pažnu posvetili smo na sjednici vlade ovoj najugrpoženijoj kategoriji stanovništva'', ističe Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH

Iz Saveza udruženja umirovljenika tvrde da svako povećanje dobro dodje, ali da ne može pokriti stalni rast cijena u svim segmentima života.

Redžo Mehić iz Saveza udruženja umirovljenika u FBiH navodi: "Na prvi pogled ako se sabere redovno povećanje 16 posto, i sada ovo više od 20 posto reklo bi se da je solidno, međutim evidentan je veliki rast cijena da suma sredstava ne vrijedi koliko je vrijedila jučer."

Umirovljenici su zadovoljni. Zahvalni su na svakom pfeningu povećanja. Samo su umorni da prebiraju po novčaniku, da gledaju što je najjeftinije na policama od najpotrebnijih životnih namirnica.

Živjeli su, kažu oni, i sa nižim mirovinama, ali visoke cijene sada ne mogu podnijeti ni oni sa dubljim džepom.

Kopirati
Drag cursor here to close