Softić

Središnja banka BiH ima najveću ostvarenu dobit u svojoj povijesti

Guverner središnje banke Senad Softić kaže da SBiH ima ajveću ostvarenu dobit u povijesti.
Gospodarstvo / Novac | 01. 12. 2023. u 11:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner Središnje banke Bosne i Hercegovine (SBBiH) Senad Softić izjavio je, kada su u pitanju poslovni rezultati za 2023. godinu, da već sada sa sigurnošću može reći da se radi o najvećoj ostvarenoj dobiti u povijesti Središnje banke BiH.

''Ostvarena neto dobit 31. listopada ove godine iznosi 208 milijuna KM. Istovremeno ukupni kapital 31. listopada ove godine iznosi 870 milijuna KM. Očekuje se da će ukupna neto dobit u 2023. godini iznositi više od 280 milijuna KM. Projekcija neto dobiti za 2024. godinu iznosi oko 335 milijuna KM. Vrlo je izvjesno da će CBBiH osigurati uplatu u proračun institucija Bosne i Hercegovine u iznosu više od 70 milijuna KM za 2023. godinu i 100 miliona KM za 2024. godinu – rekao je Softić za Fenu.

Guverner Centralne banke BiH je dodao da je to rezultat odgovornog rada i pravovremeno poduzetih mjera u ovoj i protekloj godini. Naglasio je da su također uspjeli unaprijediti ključne procese i pokrenuti značajne projekte koji uključuju modernizaciju platnih sistema (SEPA i TIPS) i upravljanja deviznim rezervama.

''Prateći svjetske trendove društvene odgovornosti otpočeli smo sa procesom investiranja dijela portfolija deviznih rezervi u zelene obveznice, te projekte vezane za financijsku edukaciju i inkluziju. Središnja banka Bosne i Hercegovine nastoji svojim aktivnostima osigurati uvjete za brži proces europskih integracija BiH, te stabilan i povoljan ekonomski ambijent za privredu i građane Bosne i Hercegovine'', zaključio je Softić.

Kopirati
Drag cursor here to close