Konverzija

Srbija usvojila lex specialis za rješenje kredita u švicarskim francima

Građani će imati izbor da li će po novom zakonu konvertirati kredite u euro ili nastaviti sa sudskim sporovima.
Gospodarstvo / Novac | 25. 04. 2019. u 13:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švicarskim francima koji je rezultat kompromisnog rješenja između države, udruženja građana i banaka.

Građani će imati izbor da li će po novom zakonu konvertirati kredite u euro ili nastaviti sa sudskim sporovima, prenosi Tanjug.

Lex specialis predviđa da se preostali dio duga konvertira u eure i da iznos dobiven konverzijom bude umanjen za 38 posto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 posto.

Ponuđeno rješenje državu će koštati 11,7 milijardi dinara (99,1 milijun eura).

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna dostaviti korisniku ponudu za zaključenje ugovora.

Ako prihvati da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu s ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavijesti banku i s njom zaključi ugovor o konverziji.

Ministar financija Siniša Mali izjavio je ranije da će se lex specialisom o građanima zaduženim u švicarcima nakon više od jednog desetljeća riješiti taj problem i to za njih 15.785.

"Najvažnije je da će tim zakonom biti obuhvaćeni svi korisnici tih kredita, kako bi građanima omogućili trajno rješenje problema", naglasio je ministar.

Kopirati
Drag cursor here to close