Pomoć nesposobnima?

SKB Mostar dobit će 63 milijuna KM od Vlade FBiH; što o tome kaže NiP

NiP smatra kako se spomenutim prijedlogom raspodjele dolazi do paradoksalne situacije, te da će se u mnogim slučajevima faktički financijski pomoći onim direktorima i onim upravama koje su i nagomilale dugove
Gospodarstvo / Novac | 06. 02. 2022. u 19:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalni odbor Naroda i Pravde (NiP) Sarajevo oglasio se danas priopćenjem za javnost povodom najave raspodjele sredstava Vlade FBiH za sanaciju dugova javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, u kojem navodi "kako su potpuno nejasni kriteriji kojim se odlučivalo o raspodjeli prihoda".

- Sanacija stanja u zdravstvenim ustanovama važna je za sve građane Federacije BiH kako bi se konačno omogućila kvalitetna zdravstvena usluga svim građanima. Međutim, sam prijedlog sporan je iz nekoliko razloga, prvenstveno jer ga ne prati nikakva inicijativa o utvrđivanju odgovornosti i sankcioniranju svih onih koji su zdravstvene ustanove doveli do stanja kolapsa i nelikvidnosti - navodi se u priopćenju.

NiP smatra kako se spomenutim prijedlogom raspodjele dolazi do paradoksalne situacije, te da će se u mnogim slučajevima faktički financijski pomoći onim direktorima i onim upravama koje su i nagomilale dugove.

Kako nadalje navode, za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar namijenjeno je najviše sredstava, ukupno 63 milijuna KM, za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu 30 milijuna KM, dok je, kako ističu, jedino Opća bolnica ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'' izostavljena iz raspodjele sredstava. U NiP-u su stava da to ukazuje na "osvetnički odnos SDA prema građanima Kantona Sarajevo, ... što je samo jedan od poteza sa sličnim ciljem, od blokade gradnje do raspodjele javnih prihoda".

Također, vjeruju da sanacija dugova na ovakav način neće ni na koji način poboljšati zdravstvene usluge građanima FBiH, "jer se ključni ljudi i politike koji su i doveli do dugova ostaju nepromijenjeni".

U NiP-u smatraju da bi pravi put bio kompletna sanacija sustava, te da bi prvi korak na tom putu moralo biti "uklanjanje korumpiranih uprava, transparentnost u javnim nabavkama i pružanju usluga, depolitizacija zdravstva i fokusiranje na pružanje kvalitetnih usluga pacijentima".

Kopirati
Drag cursor here to close