Lipanj

Sindikalna potrošačka korpa skuplja za 27,45 KM

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 47,42 posto.
Gospodarstvo / Novac | 12. 08. 2021. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) izračunao za lipanj ove godine iznosi 2.070,79 KM i za 27,45 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za svibanj ove godine iznosila je 982 KM i za osam KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 47,42 posto. 

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine - prehrana (44,2 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (15 posto), higijena i održavanje zdravlja (6,6 posto), obrazovanje i kultura (5,8 posto), odjeća i obuća (14,5 posto), prijevoz (6,7 posto), te održavanje domaćinstva (7,2 posto).

U kategoriji 'prehrana' korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close