Opredijelili se za uštedu

SBŽ: Usvojen rebalans proračuna i 'korona zakon' težak 5,6 milijna KM

U odnosu na prvobitno planiranih 219 milijuna KM, usvojenim Rebalansom proračuna planirani su prihodi i rashodi manji za 5 milijuna KM, priopćeno je iz Vlade ove županije.
Gospodarstvo / Novac | 04. 06. 2020. u 20:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog resornog ministarstva financija Vlada Srednjobosanske županije je na današnjoj 44. sjednici usvojila Rebalans proračuna ove županije za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 214 milijuna KM. U odnosu na prvobitno planiranih 219 milijuna KM, usvojenim Rebalansom proračuna planirani su prihodi i rashodi manji za 5 milijuna KM, priopćeno je iz Vlade ove žuapnije.

U uvjetima ogromnog smanjenja prihoda (44 milijuna KM), Vlada SBŽ se opredijelila na kombinaciju ušteda, prestrukturiranja, pribavljanja sredstava s viših razina i potencijalnih kreditnih sredstava. Uz sredstva MMF-a potrebno je pronaći i osigurati dodatnih 12 milijuna KM, a kontrolom rashoda u proračunu SBŽ-a ušteđeno je do sad više od 10 milijuna KM.

Usvojen je i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa – tzv. ‘korona zakon’ težak ukupno 5,6 milijuna KM i isti je odmah upućen u saborsku proceduru.

Iako je donošenje ovog zakona prolongirano zbog nepotpunih financijskih pokazatelja i projekcija punjena proračuna, na današnjoj sjednici donesen je na zadovoljstvo svih članova Vlade SBŽ-a.

Istaknuto je kako ovaj Zakon donosi niz konkretnih i kvalitetnih rješenja poglavito u svezi s pomoći tisućama radnih mjesta u ugroženom gospodarskom sektoru. Zakonom će, uz ranije planirane i objavljene transfere, biti održavana poticajna politika u strateškim gospodarskim granama – poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, poduzetništvu, cestogradnji i dr., čime se otvara prostor za opravak i sprečavanje daljnjeg gubitka radnih mjesta..

 „Rebalansom proračuna na transferima u okviru ministarstva gospodarstva SBŽ planirano je 5,6 milijuna KM kao pomoć poslovnim subjektima. Uz to, u okviru ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽSB i ministarstva prostornog uređenja zadržani su svi raniji transferi i planirana sredstva.“, kazala je u izjavi za medije ministrica financija SBŽ-a, Mirjana Plavčić.

„Prvi javni poziv za pomoć obrtnicima i malim poduzećima je uspješno okončan. Ministarstvo financija SBŽ užurbano provodi aktivnosti na obradi 834 odobrena zahtjeva, tako da se već ovaj tjedan planira sukcesivna isplata poticaja.“, istaknula je.

Smanjenje osnovica u ovoj fazi za proračunske korisnike u ovoj županiji nije planirano.

„Smanjenje plaća u ovom trenutku je posljednja opcija za ministarstvo financija i Vladu SBŽ-a, što ne znači da istog do kraja godine neće biti. Uštede smo napravili kroz kontrolu drugih troškova koji nisu uvjet za efikasan rad proračunskih korisnika. Mjerama Vlade ŽSB zaustavili smo daljnja upošljavanja, a što je rezultiralo uštedama u proračunu u iznosu od 1,4 milijuna KM. Situacija je teška i moramo se ponašati krajnje odgovorno i realno.“, rekla je ministrica Plavčić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close