CIN

Sarajevski savjetnici važniji od zakona

Iako godinama nije imao savjetnike, čim je Hadžić ostao bez posla, načelnik Efendić ga je angažovao za savjetnika u oblasti privrede, komunalija i mjesnih zajednica.
Gospodarstvo / Novac | 31. 05. 2018. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezir Hadžić nije dugo čekao novi posao nakon prošlogodišnje smjene sa mjesta direktora sarajevskog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“. Nakon dva mjeseca postao je savjetnik svom stranačkom kolegi, načelniku sarajevske Općine Novi Grad Semiru Efendiću.

Iako godinama nije imao savjetnike, čim je Hadžić ostao bez posla, načelnik Efendić ga je angažovao za savjetnika u oblasti privrede, komunalija i mjesnih zajednica.

Ova funkcija je u kolovozu 2016. godine ukinuta Zakonom o državnoj službi u Kantonu Sarajevo (KS), a županijski, gradski i općinski organi su imali sedam mjeseci da Zakon provedu u djelo.

Ni gradonačelnik Sarajeva ni šest općinskih načelnika to nisu učinili. Neki od njih ne samo da su zadržali stare već su imenovali i nove savjetnike.

Županijska inspekcija im je dala dodatno vrijeme da usklade pravilnike sa Zakonom, iako je rok za to prošao prije 14 mjeseci.
''Volim sačekati da se to uredi kako treba i da to bude sve u skladu sa Zakonom, nego da ja dođem, onda se dopisujemo, prepisujemo, problemi nastanu“, objasnila je županijska upravna inspektorica Đevada Čaušević odluku.

U međuvremenu, novac iz proračuna se i dalje troši na savjetnike.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) otkrivaju da je nakon ukidanja savjetničke funkcije gradonačelnika i općinske čelnike savjetovalo 20 ljudi. Na njihove plaće je od tada potrošeno najmanje pola milijuna maraka.

Neki savjetnici su na toj poziciji duže od desetljea, drugi su bivši načelnici, ministri i zastupnici ili su, poput Nezira Hadžića, došli iz uprave javnog poduzeća. Cijelu priču pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close