Sarajevo

Po 10.000 KM za 511 mladih

"Subvencioniranjem sredstava za rješavanje stambenog pitanja mladih se osigurava podrška u rješavanju njihovog stambenog pitanja", naveo je ministar Hadžiahmetović.
Gospodarstvo / Novac | 14. 11. 2022. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Enver Hadžiahmetović, ministar komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo potvrdio je da će 511 mladih dobiti po 10.000 KM za subvencioniranje kupovine stanova, prenosi "Avaz". 

"U cilju iznalaženja što povoljnijih mogućnosti, u uvjetima visoke stope nezaposlenosti mladih, visoke cijene kvadratnog metra stana, visokih kamatnih stopa na stambene kredite kod banaka, niskih plata mladih koji su zaposleni, subvencioniranjem sredstava za rješavanje stambenog pitanja mladih se osigurava podrška u rješavanju njihovog stambenog pitanja", naveo je ministar Hadžiahmetović.

Ispunili uvjete 

Dodao je kako je iz navedenih razloga Ministarstvo koje on predvodi i u 2022. izradilo prijedlog Odluke o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih, a koju je donijela Vlada KS-a.

"Po javnom pozivu koji je raspisalo resorno ministarstvo, na osnovu Odluke o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih, prijavilo se 609 kandidata. Ranije imenovano povjerenstvo je izvršilo pregled i bodovanje kandidata, te utvrdilo nacrt liste reda prvenstva, prema kome je 509 kandidata ispunjavalo sve uvjete iz javnog poziva, dok su prijave 100 kandidata odbačene zbog neispunjavanja uvjeta javnog poziva.

Kandidati su imali mogućnost da izjave prigovor na nacrt rang-liste u roku od sedam dana od dana objavljivanja nacrta rang-liste meni, kao ministru, nakon čega sam, poslije razmatranja prigovora, na prijedlog povjerenstva utvrdio konačnu rang-listu prema kojoj je 511 kandidata bodovano. Upravo ovim osobama će biti isplaćeno po 10.000 KM na ime subvencioniranja rješavanja stambenog pitanja mladih u 2022.", objasnio je Hadžiahmetović.

Pet godina 

Dodao je kako je za ovu namjenu na posebnoj poziciji ovog ministarstva osigurano 5.110.000 KM. Kandidati će ministarstvu morati donijeti i notarsko obrađenu ispravu o obvezi da neće otuđiti stan ili kuću koji su predmet kupoprodajnih ugovora u roku od pet godina od uplate subvencije.

Pored ovog projekta, Ministarstvo je izradilo prijedlog Odluke o subvencioniranju dijela zakupnine stana ili kuće mladim u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici, kojom se osigurava podrška za one koji nisu kreditno sposobni i nemaju mogućnost da kroz kupovinu stana riješe stambeno pitanje.

Ovom odlukom Ministarstvo na ime subvencioniranja dijela zakupnine stana ili kuće mladim u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici, po redoslijedu s konačne rang-liste reda prvenstva, subvencionira zakupninu s iznosom od 200 KM mjesečno, i to šest mjeseci. Ovu vrstu pomoći dobit će 24 aplikanta.

Kopirati
Drag cursor here to close