Novčani problemi

Roditelji podižu kredite zbog odijela i haljina svoje djece za maturu

Mnogi roditelji već sada posjećuju banke i mikrokreditne organizacije kako bi na kredit kupili sve ono što je potrebno kako bi sina ili kći dostojanstveno ispratili na maturalnu večer.
Gospodarstvo / Novac | 17. 04. 2023. u 20:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim školskog pribora, knjiga i odjeće, pred roditeljima maturanata je još jedan izazov. Tako već sada mnogi počinju pripreme za malu ili veliku maturu, a sve će to značiti novi udar na džepove roditelja.

Marin Bago, predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja “Futura” Mostar, kazao je kako se roditelji moraju odreći mnogih stvari kako bi svojoj djeci omogućili sve što im je potrebno za maturalnu večer.

''Stvar je jasna, za četveročlanu obitelj s prosječnim primanjima nedostajat će tisuću maraka kako bi mogli omogućiti sve ono što je navedeno u potrošačkoj košari'', kazao je Bago.

Potrošačka košara nije realna

Dodao je i kako potrošačka košara, koja je samo u ožujku iznosila više od 2.000 maraka, ne uzima u obzir troškove kao što su najam, krediti, pa i mature.

''U potrošačkoj košari nikakvog luksuza nema, tu su najosnovnije stvari koje trebaju obitelji'', rekao je Bago, piše Avaz.

Osvrnuo se i na to da mature roditelje dođu mnogo jer, kako je došlo do inflacije, tako su porasle cijene i odijela i maturalnih haljina.

''Roditelji se moraju odreći mnogih stvari kako bi omogućili svojoj djeci ono najosnovnije što je potrebno za maturu'', istaknuo je Bago.

Odijela u trgovinama u kojima s izloga „ne vrište“ neki svjetski brendovi i koje se smatraju pristupačnim za bh. građane na kraju i ne ispadnu tako jeftina.

Roditelji dižu kredite

Samo sako iznosi oko 130 KM, dok djevojke za šminku i frizuru moraju izdvojiti više od 100 KM. Za maturale haljine potrebno je minimalno planirati još 200 KM, a cijene znaju biti i mnogo više.

Mnogi roditelji već sada posjećuju banke i mikrokreditne organizacije kako bi na kredit kupili sve ono što je potrebno kako bi sina ili kći dostojanstveno ispratili na maturalnu večer.

Bago je kazao kako nadležni moraju donositi odluke na strateški način kako bi se građanima olakšalo.

''Mora se čekati i formiranje vlada, zatim tek onda razmišljati o nekom boljitku na ovom polju'', zaključio je on.

Kopirati
Drag cursor here to close