Nema se

Republika Srpska ove godine posuđuje skoro milijardu KM

Vlada Republike Srpske nastavila se nesmetano i u ovoj godini zaduživati prodajom vrijednosnih papira na Banjalučkoj burzi.
Gospodarstvo / Novac | 12. 05. 2024. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska se namjerava ove godine dugoročno zadužiti za 951 milijun maraka. Planirana su zaduženja, na domaćem financijskom tržištu od 141 milijun, i međunarodnom od čak 810 milijuna maraka, objavila je BHRT navodeći kako se ovaj iznos nastoji osigurati uglavnom emisijom obveznica i trezorskih zapisa.

Sankcije

''Međutim, to je postalo veoma upitno, jer su sankcije Sjedinjenih Američkih Država nametnute visokim dužnosnicima u Republici Srpskoj, utjecale na smanjen interes investitora za vrijednosne papire iza kojih stoje vlasti u ovom bh. entitetu'', navodi državna televizija.

Vlada Republike Srpske nastavila se nesmetano i u ovoj godini zaduživati prodajom vrijednosnih papira na Banjalučkoj burzi. Doduše u prva četiri mjeseca za 14 milijuna zadužila se više nego što je bio plan za cijelu godinu.

Za razliku od domaćeg, kada je riječ o zaduživanju na međunarodnom financijskom tržištu, tu su stvari znatno kompliciranije za Republiku Srpsku.

Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, kaže kako Republika Srpska ne može samostalno da izađe na tržišta kapitala kako je to do sada radila zadužujući se na Londonskoj i Bečkoj burzi.

Video: Zaduživanje RS | BHRT

''Taj vid zaduživanja u ovom momentu nije moguć za Republiku Srpsku. Nitko neće reći otvoreno da je to zbog sankcija već to je rezultat cjelokupnog rada i ponašanja dužnosnika i vlasti RS'', navela je Trivić.

Remen

Iako će do novca na inozemnom financijskom tržištu biti teže doći, to ne znači da će biti i nemoguće, kažu ekonomisti. Druga stvar je po kojoj cijeni i s kakvim garancijama. Prilikom izlaska na Bečku burzu Vlada Republike Srpske jamčila je investitorima da u slučaju nevraćanja novca mogu privatizirati bilo koje poduzeće u RS u kojem Vlada ima udio od najmanje 51 posto vlasništva.

Usprkos pesimističnim prognozama ekonomista, premijer Radovan Višković poručuje da je Republika Srpska svakim danom ekonomski sve stabilnija i jača. Kao primjer navodi prošlu godinu kada se RS za 300 milijuna maraka manje zadužila u odnosu na planirani iznos od 1,1 milijardu KM.

"Republika Srpska se zadužila 800 milijuna maraka, a vratila kredita po raznoraznim osnovama 1,15 milijardi maraka. Znači da smo iz vlastitih prihoda vratili 350 milijuna maraka više nego što smo se zadužili'', naveo je Višković.

Ako je išta dobro u cijeloj priči, smatraju stručnjaci, to je da će ograničen pristup tržištu kapitala Vladi Republike Srpske ograničiti njen proračunski deficit i nova zaduživanja. Drugim riječima, Vlada RS će morati stegnuti remen i dobro voditi računa o svakoj marki kako bi do kraja ispoštovala sve svoje obveze prema proračunskim korisnicima, kao i kada je riječ o otplati ranijih zaduženja, navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close