Stav potpisnika Platforme

Spremni za povećanje minimalne plaće u FBiH

Potpisivanjem Platforme šalje se jasna poruku predstavnicima vlasti u FBiH da sindikat i poslodavci imaju zajedničke interese te da će u ostvarenju istih jedinstveno nastupati prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.
Gospodarstvo / Novac | 09. 06. 2021. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Potpisivanje Zajedničke platforme za vođenje socijalnog dijaloga

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnici šest sindikata iz realnog sektora potpisali su Zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga.

UPFBiH je na ovaj način jasno pokazalo kako su spremni odmah započeti pregovore o povećanju minimalne plaće.

Zajednički stav potpisnika Platforme je da je neprihvatljiva situacija u kojoj ne postoji minimalna plaća.

Potpisivanjem Platforme šalje se jasna poruku predstavnicima vlasti u FBiH da sindikat i poslodavci imaju zajedničke interese te da će u ostvarenju istih jedinstveno nastupati prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a sve u cilju rasterećenja gospodarstva i stvaranja boljih uvjeta za radnike u FBiH.

Osnova suradnje

Platforma je osnova za uspostavljanje stalne koordinacije aktivnosti između UPFBiH i granskih sindikata realnog sektora te je otvorena za pristupanje i drugih granskih
sindikata.

"Kroz dosadašnji rad smo ocijenili da najveći stupanj suglasnosti postižemo upravo sa sindikatima iz realnog sektora i ova Zajednička platforma je rezultat dosadašnje suradnje. U dokumentu koji smo danas potpisali, obavezujemo se na zajednički rad i usuglašavanje stavova o ključnim pitanjima kao što su kolektivni ugovori, rad Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH, zajednički nastup prema tijelima izvršne i zakonodavne vlasti te najniže plaće", rekao je predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović.

Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH naglasila je kako potpisivanje Zajedničke platforme predstavlja prvi, ali vrlo značajan korak u pravcu rješavanja problema statusa radnika.

"Tu prije svega mislim na kolektivne ugovore, jer u ovome trenutku nemamo potpisan nijedan kolektivni ugovor, čemu je dobrim dijelom kumovala pandemija COVID-19. Prioritetna pitanja koja ćemo rješavati u budućem periodu tiču se i najniže plaće, ali i rada ESV za teritoriju FBiH, gdje smo se dogovorili da ćemo redovno razgovarati i dogovarati zajedničke stavove koje ćemo zastupati u pregovorima s Vladom FBiH", kazala je Ćatić.

Ključnost dijaloga 

U ime Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine potpisivanje Zajedničke platforme za vođenje socijalnog dijaloga pozdravio je predsjednik Mevludin Bektić, koji je naglasio da ona predstavlja značajan pomak u unapređenju dijaloga i zajedničkog djelovanja.

Za UPFBiH Zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga potpisali su Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH, Snježana Köpruner, članica Izvršnog odbora UPFBiH i
Mladen Pandurević, direktor UPFBiH.

U ime šest sindikata iz realnog sektora Zajedničku platformu su potpisali Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Murat Škamo, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH, Ilvana Smajlović, predsjednica Samostalnog sindikata radnika kemije i nemetala FBiH, Zlatibor Kojčić, predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH i Benaris Dedić, predsjednik Samostalnog sindikata prometa i veza u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close