Stiže podrška iz FBiH

Radnici Željeznica RS-a ne odustaju od štrajka glađu

Gospodarstvo / Novac | 18. 09. 2017. u 09:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnicima Željeznica RS-a, koji sedmi dan štrajkaju glađu, danas su se pridružili i pojedini članovi njihovih obitelji, radne kolege i članovi Udruženja "ReStart Srpska".

Predsjednik Samostalnog sindikata Prometne djelatnosti Željeznica RS-a Zlatko Marin kaže za Fenu da su spremni nastaviti štrajk i nakon medicinske intervencije, budući da su u potekla dva dana četvorica radnika završila u hitnoj pomoći. Jednom od radnika pozlilo je i danas te je odvezen vozilom hitne pomoći.

Ogorčeni su, kaže, jer nitko od uprave i dužnosnika RS-a nije kontaktirao niti posjetio 12 štrajkača koliko ih je trenutno na banjalučkoj željezničkoj postaji.

''Uvjeren sam da su Vlada i svi ostali spremni žrtvovati radnike zarad svojih osobnih interesa'', tvrdi Marin.

Navodi da su dobili obećanje pojedinih organizacija iz FBiH da će ih, ukoliko bude potrebe, doći podržati.

''Ako danas ovo ne riješimo, pričat ćemo i o toj varijanti, da pozovemo ljude iz drugih dijelova BiH da nas podrže, jer je očigledno da su ovdje ljudi prestrašeni'', istaknuo je Marin.

Iz uprave je u petak priopćeno da se plaće u Željeznicama RS-a isplaćuju redovno, a da duguju naknade za jedan topli obrok i tri naknade za prijevoz zaključno sa srpnjem.

Štrajkači ih pitaju zašto nisu objavili točne podatke, zaključno sa kolovozom, kao i koliko se radnicima duguje iz ranijeg razdoblja, o čemu postoje i pravosnažne sudske presude, a to je oko 10.000 KM po radniku, uz kamate, ili ukupno više od 20 milijuna KM.

U Ministarstvu prometa i veza RS-a smatraju da je, kako su naveli, grupa radnika predvođena pojedinim predstavnicima sindikalnih organizacija izmanipulirana i da ne raspolažu svim informacijama da bi donijeli pravi sud na osnovu svih relevantnih činjenica.

Kopirati
Drag cursor here to close