Forum u Sankt Peterburgu

Putin: Rusija ne želi povratak zapadnih firmi

"Rast ruskog BDP-a bit će manji od dva posto. Danas su naše javne financije općenito uravnotežene", rekao je Putin
Gospodarstvo / Novac | 16. 06. 2023. u 17:10 Bljesak.info
Vladimir Putin speaks at St Petersburg International Economic Forum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu gdje drži govor. Ruski predsjednik započeo je govor spominjući gospodarsku situaciju u zemlji, dodajući da socijalne pomoći dobro funkcioniraju, a plaće su porasle.

Putin je rekao da Rusija mora povećati svoje izdatke za obranu kako bi ojačala svoju sigurnost. Kazao je da su javne financije zemlje općenito uravnotežene, ali da je to područje koje treba povećati.

"Dopustite mi da vas podsjetim da je najteže bilo drugo tromjesečje prošle godine. Promijenio se uobičajeni poredak trgovine i logistike, prekrojilo se cijelo tkivo poslovnog života. Danas možemo reći: strategija koju su izabrale i država i posao je uspjela”, rekao je.

"Država je zadržala uravnoteženu proračunsku politiku, a nezaposlenost i inflacija blizu su povijesno najniže razine", kazao je.

"Rast ruskog BDP-a bit će manji od dva posto. Danas su naše javne financije općenito uravnotežene", rekao je šef države pa dodao: "Financije omogućuju državi da odredi smjer smanjenja siromaštva i nejednakosti. Mi pružamo ciljanu potporu najsiromašnijim građanima", kazao je.

Govoreći o odlasku zapadnih kompanija iz Rusije, Vladimir Putin kaže da zemlja ne želi da se one vrate. Dodao je da zemlja uspijeva pokriti vlastite potrebe "manje-više" i da je bilo "nešto poput 90.000 novih poslovnih registracija".

"Mislim da nije nikakva tajna, kada razgovaram o tim stvarima s ruskim poduzetnicima, da oni zapravo naglašavaju činjenicu da se zapadnim tvrtkama ne bi smio dopustiti povratak", dodaje.

"Ako su u početku naši poduzetnici bili jako zabrinuti zbog odlaska zapadnih kompanija, sada zauzimaju prazna mjesta u trgovačkim centrima, otvarajući vlastite trgovine", rekao je Putin.

"Pokrivamo svoje potrebe, aktivno radimo na izvozu", rekao je Putin. No, država nikome ne zatvara vrata, već će od sada voditi računa o “posebnostima ponašanja” pojedinih predstavnika stranog biznisa, dodao je.

Kazao je i da je u Rusiji porastao broj turista za 16,7 posto.

Mnoštvo poslovnih čelnika i političara okupilo se na forumu kako bi čulo njegov govor. Na forumu su jake mjere osiguranja. Zapadnim novinarima zabranjen je dolazak. Okupljeni u dvorani zamoljeni su da isključe zvuk i bljeskalice na kamerama mobitela. PCR test na koronavirus obavezan je za sve.

Kremlj je ranije izvijestio da se poduzimaju sigurnosne mjere "bez presedana" za govor Putina. Potrebne su dodatne sigurnosne mjere jer se "neprijatelj ponaša drsko", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Tass.

Grade se mostovi za jačanje partnerstva između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije, rekao je Vladimiru Putinu šeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, u Sankt Peterburgu.

"Drago mi je što sam danas ovdje s vama, vaša ekselencijo, i želimo graditi na ovom odnosu", rekao je Sheikh Mohammed, a prenosi Reuters.

Putin je pozdravio veze Rusije s Ujedinjenim Arapskim Emiratima. "Emirati su vrlo dobar partner", rekao je Putin. Putin je zahvalio Al-Nahyanu na ulozi koju su UAE odigrali u razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine te Rusije i SAD-a.

Kremlj je u petak priopćio da je ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje otvoren za bilo kakve kontakte kako bi razgovarao o rješenju ukrajinskog sukoba, izvijestile su ruske novinske agencije.
Kopirati
Drag cursor here to close