Gdje je nestao premijer?

Propao MMF: Novalić se nije pojavio

Reagirao je i član Predsjedništva BiH rekavši kako je ovo što se dogodilo loše.
Gospodarstvo / Novac | 10. 04. 2020. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Fiskalnog vijeća nije održana zbog nedostatka kvoruma. Tako, za sada, BiH ostaje bez novca od Međunarodnog monetarnog fonda.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda izrazio je žaljenje što danas nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Fiskalnog vijeća BiH zbog nedolaska predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića.

Bevanda je, u vezi s tim dao izjavu u kojoj navodi da ''sve upućuje na to da je premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić ranije pripremio scenario za propast današnje sjednice Fiskalnog vijeća BiH i da je unaprijed pronašao krivca''.

''Njegova izjava da aranžman s MMF-om propada zbog HDZ-a ne samo da nije točna i da je vrhunac politikantstva nego je i opasna. Izaći pred kamere u vrijeme kada se javlja krizni stožer i obratiti se javnosti da će ostati bez 330 milijuna eura zbog HDZ-a je obična podvala i dizanje panike i tenzija u vrijeme kada se ljudi bore za život'', navodi Bevanda.

Dodaje da je ''Novalić naveo neke samo njemu poznate podatke da HDZ zahtijeva da se na Pismo namjere s MMF-om stavi 17 potpisa uključujući članove Fikalnog vijeća i predstavnike 10 kantona''.

Reagirao je i član Predsjedništva BiH rekavši kako je ovo što se dogodilo loše.

''Treba se pojavljiviati na mjestima gdje se odlučuje. Mi smo predlagali da to bude raspodjela 60:40 za RS. To bi bio fer dogovor. Žao mi je što nije uspjela ta sjednica, sad ću razgovarati s našim premijerom. Nije dobra poruka da Bošnjaci nisu bili na sjednici", kazao je Dodik.

Zasjedanje, na kojem se trebalo ponovo razmatrati Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), zatražili su Bevanda i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević.

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je MMF spreman da u okviru Instrumenta za brzo financiranje (RFI) osigura 330 milijuna eura BiH za borbu protiv krize izazvane COVID-19.

"Nakon odluke Izvršnog odbora da poveća iznos hitne pomoći koja će biti na raspolaganju zemljama članicama, MMF je sada spreman da u okviru Instrumenta za brzo financiranje (RFI) osigura 330 milijuna eura Bosni i Hercegovini za borbu protiv krize izazvane COVID-19", navodi Jewell.

Ipak, podsjeća kako, prije nego bude moguće odobriti RFI, vlasti prvo moraju postići dogovor o tome kako će sredstva od RFI biti podijeljena između dva entiteta.

"Neuspjeh u postizanju dogovora će imati za rezultat odgađanje pomoći. Izvršni odbor trenutno ima više od 90 zahtjeva za hitnu pomoć te će možda biti teško pronaći drugi datum u skorijoj budućnosti kada bi Odbor mogao razmatrati zahtjev BiH. Potičemo vlasti da rade zajedno kako bi, čim je to prije moguće, postigle dogovor", navodi se u saopćenju MMF-a.

Naime, Član 4. Zakona o Fiskalnom vijeću BiH definirao je da je za održavanje sjednice Fiskalnog vijeća potrebno prisustvo najmanje pet njegovih članova, od čega namanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close