Vlada Federacije

Privatnim poduzećima za subvencioniranje kamata 6 milijuna KM

Gospodarstvo / Novac | 27. 05. 2021. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila 6.000.000 KM vrijedan program namijenjen za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima na ime regresiranja kamata.

Osnovni cilj ovog programa je omogućiti korisnicima koji su kreditno zaduženi po kreditno-garantnim programima za velika poduzeća i za izvoznike, kao i za kreditno-garantne programe koji će biti objavljeni u 2021. godini, da dobiju grant sredstva na ime subvencioniranja dijela troškova kamate. Subvencionirati će se dio kamata na kredite, na tromjesečnoj razini, u visini do 2,5 posto.

Pravo na dodjelu grant-sredstava ostvaruju gospodarska društva koja su kreditno zadužena po postojećim programima za velika poduzeća i izvoznike ili će biti zadužena u sljedećem razdoblju u okviru Kreditno-garantnog programa za velika poduzeća i Kreditno-garantnog programa za izvoznike u 2021. godini.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije neće raspisivati javni poziv po ovom programu, s obzirom na to da će korisnici sredstava garancijskog fonda po automatizmu dobiti mogućnost korištenja sredstva za regresiranje kamata. Na osnovu Programa, korisnici  kredita stječu pravo na regresiranje kamata za drugi, treći i četvrti kvartal 2021. godine, ukoliko su uredno izmirili dosadašnje kreditne obveze.

Subvencije će biti odobravane do kraja fiskalne godine,  odnosno do 31.12.2021. godine, objavila je Vlada Federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close