Traže usklađivanje mirovina

Pripadnici OS BiH neće ''veće mirovine od plaća''

MO BiH je pokrenulo inicijativu da se izvrši usklađivanje mirovina svih vojnih osiguranika.
Gospodarstvo / Novac | 27. 10. 2021. u 16:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Povodom medijskih objava nepotpunih i netočnih informacija vezano za ostvarivanje prava na mirovinu pripadnika Oružanih snaga BiH s prebivalištem u Federaciji BiH, u cilju objektivnog i istinitog informiranja iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH uputili su dopis za medije.

Pripadnici OS BiH, rezidenti Federacije BiH, pravo na mirovinu ostvaruju u skladu s poglavljem V Zakonu o službi u OS BiH, po kome svi pripadnici OS BiH imaju iste uvjete umirovljavanja.

Institucije Federacije BiH su svojim propisima pripadnike OS BiH podijelili u tri isplatne grupe, pri čemu su umirovljeni pripadnici OS BiH, kao i oni pripadnici s pravom na umirovljavanje, poslije 1. ožujka 2018. godine, u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na sve prethodno umirovljene.

Razlike u isplatama za pojedine kategorije umirovljenih pripadnika OS BiH se kreću i do 700 KM.

U odnosu na sve druge kategorije, jedino za pripadnike OS BiH u FBiH, na osnovu Zakona o službi  u OS BiH, financijska sredstva u ovu svrhu osiguravaju se iz doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje vojnih osiguranika i iz proračuna, što predstavlja značajan iznos u fond PIO/MIO.

Na osnovu ove činjenice MO BiH je pokrenulo inicijativu da se izvrši usklađivanje mirovina svih vojnih osiguranika.

Pojedini zastupnicu u Parlamentu Federacije BiH su na osnovu inicijative MO BiH izradili prijedlog propisa o izvanrednom usklađivanju mirovina vojnih osiguranika.

Po tom prijedlogu kategorije umirovljenih vojnih osiguranika u periodu poslije 1. ožujak 2018. godine, ne bi imali “veće mirovine od plaća”, kako to navode pojedini mediji.

Ovim prijedlogom pojedinih zastupnika u Parlamentu F BiH došlo bi do izjednačavanja prava svih vojnih osiguranika i osigurale bi se jednake mogućnosti u pogledu umirovljavanja za iste kategorije profesionalnih vojnih osoba.

Također, predložena rješenja ne bi imala utjecaja na ostale kategorije umirovljenih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine, navode iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close