Treba smanjiti javnu potrošnju

Predstavnik MMF-a: Inflacija u BiH je najveća na zapadnom Balkanu

Dvije kategorije koje najviše utječu na inflaciju su hrana i cijene transporta, a na cijene transporta značajno utiču cijene goriva
Gospodarstvo / Novac | 11. 11. 2022. u 10:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inflacija u BiH je najveća na zapadnom Balkanu, a gospodarski rast će usporiti, zbog čega vlasti trebaju smanjiti javnu potrošnju, a pomoć usmjeriti na najugroženije kategorije, kaže za Avaz Andrew Jewell, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH.

''Vidjeli smo povećanje plaća u javnom sektoru, povećanje mirovina, a nismo vidjeli fokusiranje pomoći prema onima kojima najviše treba. Što se ova pomoć bude bolje usmjeravala bit će to manji teret za javne financije'', smatra on.

Upitan zbog čega je inflacija u BiH najviša u regijiu, on odgovara:

''To je dobro pitanje. Pred sobom nemam detaljne podatke da bih mogao odgovoriti precizno na njega, ali ono što Vam mogu reći je da hrana čini trećinu potrošačke korpe, tako da ako imate porast cijena hrane, to će imati veliki utjecaj na ukupan indeks. Dvije kategorije koje najviše utječu na inflaciju su hrana i cijene transporta, a na cijene transporta značajno utiču cijene goriva'', rekao je.

Naša preporuka vlastima, kaže, i sada je da se posvete rješavanju problema povećanja troškova života.

Novalić - inflacija nas neće pojesti

Podsjetimo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je da je inflacija uvezena prije svega pandemijskom, a onda i ukrajinskom krizom i kada je već tu onda je naša briga, neće nas pojesti, u smislu kataklizmičke prognoze, ali značajno jede naš standard i to negdje oko 17 posto.

''Naročito teško podnosimo ono što je u životu za građane najvažnije, a to je povećanje cijena energije i cijena hrane'', istakno je premijer Novalić u emisiji ''Rezime'' Federalne televizije. 

No za poskupljenja Novalić okrivljuje tržište, jer kaže oni dređuju razloge za poskupljenje.

''Jedna vlada može da na određeni način subvencionira da se tržište stabilizira, s jedne strane robnim rezervama. Mi u robnim rezervama imamo značajnu količinu i novogodišnje otkupljene pšenice, čak tromjesečnu količinu i ako bi ta eskalacija bila, ona nije tako značajna. Više se govori u medijima nego što u stvarnosti imamo poremećaj. Mi bi reagirali svakako, kao što smo i do sada. Druga stvar, mlijeko subvencioniramo daleko najviše u Europi. Ukupno naša općinska i kantonalna subvencija izađe oko 45 pfeninga i u tom smislu ne vidim što bismo mi više mogli. Mogli bismo kompletno da subvencioniramo, ali to se ne radi nigdje. Tržište treba pustiti da radi svoj posao'', dodao je. 

Potrošačka korpa i plaće

Podsjetimo, Sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec listopad 2022. godine iznosi 2.905,46 KM. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec kolovoz 2022. iznosila je 1.138,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku).

Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 543,00 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košare prosječnom plaćom je 39,17 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košare minimalnom plaćom je 18,69 posto. Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košare u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Kategorije u korpi Samu potrošačku košaru čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotaka sudjelovanje pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

  • Prehrana – 43,85 posto
  • Stanovanje i komunalne usluge – 12,53 posto
  • Higijena i održavanje zdravlja – 7,89 posto
  • Obrazovanje i kultura – 9,64 posto
  • Odjeća i obuća – 14,45 posto
  • Prijevoz – 4,75 posto
  • Održavanje domaćinstva – 6,89 posto
  • U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala.
  • Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za deset (10) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki. 
Kopirati
Drag cursor here to close