CCI

Poziv Vladi i Skupštini HNŽ-a da se ''probude'' - ''Uspostavite nadzor nad trošenjem novca''

Vlada i Skupština Hercegovačko-neretvanske godine već dugi niz godina ignoriraju revizorske izvještaje te ne uspostavljaju kontrolu nad radom županijskih institucija.
Gospodarstvo / Novac | 26. 01. 2024. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centri civilnih inicijativa (CCI) na današnjoj konferenciji pozvali su Vladu i Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije da uspostave nadzor nad otklanjanjem slabosti i nepravilnosti u radu županijskih institucija da bi trošenje javnog novca bilo odgovorno, transparentno i u skladu sa zakonima, te da bi se unaprijedio kvalitetu života građana.

''Vlada i Skupština HNŽ kontinuirano ignoriraju nepravilnosti u radu kantonalnih institucija koje je utvrdio Ured za reviziju institucija u FBiH. Zabrinjava to što u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ne postoji nadzor nad implementacijom revizorskih preporuka i nalaza'', rečeno je na konferenciji.

7 izvještaja u dvije godine

U posljednje dvije godine, kažu, Ured za reviziju FBiH objavio je 7 izvještaja za institucije u HNŽ. U svim institucijama zabilježen je veliki broj nepravilnosti.

Utvrđene su nepravilnosti u zapošljavanju uposlenika u javne institucije i u sklapanjima ugovora, da se dodatna sredstva na plate ne isplaćuju u skladu s pravilnikom o radu i da se naknade za regres i vjerske i državne praznike isplaćuju u visini koja je iznad zakonski propisane, da se ne primjenjuje se Zakon o javnim nabavkama, da se ne vrši interna revizija proračunskih korisnika županije, gradova i općina, da se raspodjela tekućih transfera drugim nivoima vlasti vrši bez javnog poziva i utvrđenih kriterija i još mnogo drugih nepravilnosti koje se direktno dotiču trošenja javnog novca, a samim tim i kvaliteta života građana i građanki.

Nažalost, veliki broj preporuka se ponavlja, a institucije nastavljaju raditi s nepravilnostima u njihovom radu. Ukupan postotak ponovljenih preporuka za 2022. godinu iznosi 43%.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije CCI-ja

Zabrinjavajuće je da je za 4 institucije za 2021. godinu ukupno dato 56 preporuka, dok se u 2022. godini broj revidiranih institucija smanjio na 3, ali je broj datih preporuka povećan na 63.

Revizije

Projekt koordinator CCI-ja Alen Čular je ističući nepravilnosti koje su uočene istaknuo reviziju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, gdje je pri reviziji utvrđeno da su na sistematizirana radna mjesta gdje poslovi nisu jednokratnog karaktera, zapošljavani uposlenici na osnovu ugovora o djelu u neto iznosu od 281 tisuću konvertibilnih maraka.

Na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima u neto iznosu od 724.220 KM
Uz isplate neto plaća za 2022. godinu nisu uplaćene obveze za poreze i doprinose u iznosu od 29 milijuna KM, što s obvezama iz prethodnog perioda iznosi 81 milijun KM.
''Dodatno obveze prema dobavljačima bolnici iznosi 89 milijuna KM, utvrđeno je da je nabavka lijekova potrošnog materijala i sredstava za higijenu u iznosu od 10 milijuna 477 tisuća KM, izvršena bez provođenja propisanih procedura javnih nabavki i zaključenih ugovora'', dodao je Čular ističući podatke iz revizije.

Ministarstvo financija ne vrši svoju reviziju


Ministarstvo financija, kaže, ne vrši se internu revizija proračunskih korisnika proračuna županije, gradova i općina u kojima županija ima veći udjel, a koji nemaju vlastitu reviziju jer nije uspostavljena zbog nepopunjavanja radnih mjesta.

''Komisije unutar ministarstva naknadu ostvaruju samo pod uvjetom da se poslovi obavljaju poslije radnog vremena, uz jasne izuzetke. Uvidom u dokumentaciju revizija nije mogla utvrditi da su se održavali van radnog vremena, dodatno u ministarstvu se ne evidentira vrijeme dolaska i izlaska angažiranih na radu'', ističe Čular iz revizije.

Kod revizije Zavoda zdravstvenog osigurana kaže nije vršena kontrola izvršenja ugovornih obveza po zaključenim ugovorima, u vezi pružanja usluga zdravstvene zaštite od ukupne vrijednosti 134 milijuna 998 tisuća KM

Prihodi od participacije iskazani su u 10.756 KM što iznosi 35,8 posto izvršenja.

Zavod dodaje, nije poduzimao aktivnosti prema zdravstvenim ustanovama u cilju ispunjena obveza definiranih zaključenim ugovorima.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije CCI-ja

Uvesti mehanizme nadzora

Zbog svega navedenog, iz CCI-ja su uputili inicijative da se i na Vladi i na Skupštini HNŽ razmatraju i prate implementacije Programa mjera za otklanjanje nepravilnosti institucija koje revidira Ured za reviziju institucija FBiH za sve institucije kojima je osnivač HNŽ.

''Važno je ispratiti da se uočene nepravilnosti u radu institucija otklone te je zbog toga neophodno da se uvedu mehanizmi nadzora kojim će se osigurati postupanje po preporukama revizije. Međutim, na upućene inicijative nije bilo povratnih informacija, a revizorski izvještaji za navedene institucije se nisu našli na sjednicama niti Vlade niti Skupštine HNŽ'', kažu iz CCI-ja.

Vlada i Skupština HNŽ, smatraju, moraju preuzeti veću nadzornu ulogu nad implementacijom revizorskih preporuka od strane revidiranih institucija. Realizacijom revizorskih preporuka institucije otklanjaju slabosti i nepravilnosti u radu što doprinosi odgovornijem trošenju javnog novca i kvalitetnijim uslugama za građane ove županije.

Ove instucije bi smatraju, trebale djelovati po svojoj moralnoj odgovornosti i dužnosti.

Iz CCI-ja dodaju kako se praksa razmatranja revizorskih izvještaja na Vladi i Skupštini već provodi u Tuzlanskoj, Posavskoj, Srednjobosanskoj, Zeničko-dobojskoj županiji dok je ista praksa prihvaćena u Bosansko-podrinjskoj i Unsko-sanskoj županiji, a inicira se i u ostalim županijama u FBiH, te kako je neophodno da i HNŽ započne sa ovom praksom.

Kopirati
Drag cursor here to close