Ima li spasa?

Povećati plaće za 90 posto, PDV za dva…

Plan predviđa hitno povećanje plaća u realnom sektoru od 30 do 90 posto i smanjenje doprinosa na 35 posto na neto plaću.
Gospodarstvo / Novac | 14. 07. 2020. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cilj našeg plana je da kumuliranu ekonomsku krizu u BiH pretvorimo u realnu šansu za ekonomski i pravni preporod BiH. Prije svega da popravimo standard svih građana, a posebno radnika u realnom sektoru i umirovljenika'', rekao je za Dnevni avaz Muhamed Pilav, direktor kompanije Unipromet, jednog od autora ekonomskih reformi koje su predstavljene na Poslovnom vijeću Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Naime, Pilav uz grupu autora koju čine, prof. dr. Željko Šain, prof. dr. Aziz Šunje, prof. dr. Spaso Kuzman, ekonomist Hrusto Tupeković, autor plana reformi pod nazivom "Maršalov plan za BiH - Prva faza Corona 2"

Rekao je kako plan predviđa hitno povećanje plaća u realnom sektoru od 30 do 90 posto i smanjenje doprinosa na 35 posto na neto plaću.

''Paralelno s tim predviđa se ukidanje svih parafiskalnih nameta i zamrzavanje svih troškova u javnom sektoru i državnim poduzećima. Reforma bi omogućila povećanje produktivnosti i proporcionalno povećanje plaća i u javnom sektoru, a nije planirano otpuštanje radnika. Predviđeno je povećanje PDV-a za dva posto, ali samo pod uvjetom da se sav novi prihod usmjeri u zdravstveni fond, jer bi na taj način građani dobili bolju zdravstvenu uslugu, a zdravstveni radnici više plaće'', pojasnio je Pilav.

Ističe da je obavezno istovremeno umirovljenicima kompenzirati povećanje troškova za iznos nove stope PDV-a, ali ne zanemarujući već planirana povećanja.

''U posljednjih 10 do 15 godina BiH je napustilo najmanje 500.000 mladih obrazovanih ljudi. Ako to pretvorimo u novac, BiH je izgubila minimalno 500 milijardi KM. Mi to moramo zaustaviti ili barem smanjiti. Ako se nastavi taj trend, BiH će biti društvo umirovljenika koji neće primati mirovine. Štoviše, imamo oko 100.000 umirovljenika koji uglavnom nisu ni uplaćivali doprinose. Trenutno oba entiteta znatan dio sredstava za mirovine osiguravaju iz proračuna, a ne iz uplaćenih doprinosa'', rekao je Avazu Pilav.

Govoreći o koracima koji su potrebni da bi se proveo ovaj ambiciozni plan, Pilav ističe da je prije svega potrebno da političari shvate da trenutno 80 posto mladih obrazovanih ljudi planira napustiti BiH.

''U normalnim državama plaće u realnom sektoru su dvostruko više nego u javnom, a kod nas je obrnuto. Treba hitno produžiti postojeći zakon o sufinanciranju 245 KM mjesečno doprinosa realnom sektoru'', zaključio je Pilav.

Kopirati
Drag cursor here to close