Visoko

Poslodavci u FBiH traže jeftinije cestarine: Najskuplji smo u Europi

Ekonomsko opravdanje za skupu izgradnju autoceste ne mogu biti visoke putarine.
Gospodarstvo / Novac | 12. 08. 2021. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoke cijene cestarina transportnim kompanijama zadaju glavobolje. Poslodavci tvrde da su najveće u Europi, a od nadležnih traže smanjenje cijena, što bi trebalo povećati promet, ali i prihode, prenosi Federalna.ba.

Kompanija kojoj je primarna djelatnost prijevoz putnika za korištenje autoceste Sarajevo – Zenica na cestarine je prošli mjesec potrošila više od 21.000 KM. Na godišnjoj razini taj iznos je vrtoglavo visok.

''Za korištenje autoceste na godišnjoj razini izdvajamo oko 360.000 KM. Nemamo popusta za održavanje linija, što je u praksi u drugim zemljama primjenjivo. Nije isto kada pojedinac jednom ili dva puta koristi autocestu ili netko tko obavlja svoju gospodarsku djelatnost i mora danas koristiti 50 puta'', ističe Safudin Čengić, generalni direktor Centrotrans Eurolinesa.

Foto: Bljesak.info

Transportne tvrtke osjetile su najbolje pandemijsku krizu u poslovanju. Uz to, izdvajanja za cestarine nisu jedina.

''Kod uvoza goriva imate akcizu, zatim imate posebne cestarine 10+15 feninga za ceste i autoceste, kod registracije vozila se ponovno izdvaja za ceste i onda vam na kraju dođe cestarina na autocesti koja je iznimno visoka'', navodi Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Ekonomsko opravdanje za skupu izgradnju autoceste ne mogu biti visoke cestarine. Struka upozorava da je mnogo nelogičnosti pri gradnji prometnica zbog kojih bi i mnogo bogatije zemlje od nas imale financijskih problema.

''Mi ne povezujemo dva najveća industrijska centra Tuzlu i Sarajevo. Autocestu probijamo kroz planine, preko rijeka, što su enormni troškovi. Javno poduzeće Autoceste ne može svoj neefikasan rad kompezirati kroz visoke cijene cestarina. S realnim cijenama prilagođenim okruženju mislim da bi se i oni natjerali da pronađu unutarnje rezerve '', smatra ekonomski analitičar Damir Bećirović.

A iz Autocesta Federacije zahtjeve za smanjenjem cestarina ne smatraju opravdanim i preporučuju korištenje elektronske naplate:

“Cijena po pređenom kilometru je cca 11 feninga po km sa PDV-om i kao takva spada u najniže u regiji. Važno je napomenuti da je u proteklim godinama nekoliko puta dolazilo do poskupljenja cestarine u zemljama regije, što kod nas nije slučaj. JP Autoceste FBiH od svog osnutka naglasak stavlja na elektronsku naplatu cestarine i svojim korisnicima dodjeljuje bonus od 20 posto na svaku dopunu.”

Iz resornog ministarstva kratak odgovor. Na konkretniji ćemo sačekati: “S obzirom na to da je trenutno kolektivni godišnji odmor do 20. 8. 2021. godine, nismo u mogućnosti osigurati sugovornika za navedenu tematiku.”

Zbog visokih cestarina prevoznici su primorani prometovati alternativnim cestama, što ne samo da produžava transport nego i pričinjava štetu - vozilima, ali i cestama. Poslodavci od nadležnih za korištenje autoceste traže smanjenje cestarina do 25 posto i primjenu europskog modela prikupljanja davanja.

''Ako imate vozilo sa ECO 6 motorom, cestarina je smanjena za 25 posto. Na svaki način vas stimuliraju da biste zaštitili čovjekovu okolinu, a što više koristili cestovnu mrežu, koja je i izgrađena da se maksimalno koristi'', navodi Čengić.

Smanjenje cijena cestarina dovelo bi direktno do povećanja prometa a indirektno do poboljšanja poslovnog ambijenta. Što je osnovni preduvjet za privlačenje potrebnih investicija i nova zapošljavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close