EU pojačava pritisak

BiH: Pod lupom javne nabavke u doba pandemije

Ured EU za suzbijanje korupcije (OLAF) u kontaktu je s vlastima BiH i zainteresirana je za suradnju u slučajevima gdje postoji sumnja na zloupotrebu europskih sredstava.
Gospodarstvo / Novac | 29. 11. 2021. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

EU je u posljednjih godinu dana značajno pojačala aktivnosti u borbi protiv korupcije i zloupotrebe europskih sredstava unutar EU, ali i u zemljama koje primaju europska sredstva.

Kako je rečeno "Nezavisnim" u Europskoj komisiji, Ured EU za suzbijanje korupcije (OLAF) u kontaktu je s vlastima BiH i zainteresirana je za suradnju u slučajevima gdje postoji sumnja na zloupotrebu europskih sredstava.

"Europska komisija pažljivo prati napredak BiH u zaštiti europskih financijskih interesa, uključujući i u kontekstu godišnjeg paketa proširenja", objašnjeno nam je.

Rekli su nam da je, prema članu 50 Sporazuma o instrumentima pretpristupne pomoći obveza zemalja koje primaju sredstva EU da surađuju s europskim institucijama za borbu protiv korupcije.

S obzirom na to da je u ovogodišnjem paketu proširenja u dijelu koji se odnosi na BiH posebna pažnja obraćena na zloupotrebe sredstava u kontekstu borbe protiv virusa korona, može se zaključiti da će upravo ova oblast biti pod lupom europskih istražitelja.

"Negativni efekti široko rasprostranjene korupcije i znakovi političkih utjecaja su snažno manifestirani kroz pandemiju virusa korona, što je direktno utjecalo na dobrobit građana. U okviru njihovih jurisdikcija, i nositelji pravosudnih funkcija i politički lideri se nisu izborili protiv sveprisutnog fenomena korupcije i aktivnog opstruiranja istraga, što je dovelo do dugoročne stagnacije i ozbiljnog rizika da dođe do opasnog nazatka u ovoj oblasti", naglašeno je u ovom paketu.

Dodali su da je značajan razlog za brigu činjenica da je primijećena selektivna provjera osjetljivih korupcijskih slučajeva, a da su uz ove selektivne provjere često primijećeni i pritisci te zastrašivanja.

Jedno od očekivanja Evropske komisije, sudeći prema ovom paketu, jeste da u narednoj godini bude uspostavljena baza podataka u kojoj će biti zabilježeni slučajevi represije kao i osiguranje efektivnog pravosudnog procesa protiv onih za koje postoji sumnja da su sudjelovali u koruptivnim radnjama kad je u pitanju borba protiv covida.

U Tužiteljstvu BiH su nam potvrdili da surađuju s OLAF-om, ali bez navođenja detalja.

"U okviru rada na predmetima iz naše nadležnosti u Tužiteljstvu BiH ostvarivali smo suradnju i s uredom OLAF. Više informacija ili detalja ne možemo davati", rekao nam je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Jedan diplomata je neslužbeno za Nezavinsne rekao da je pojačano interesiranje pravosuđa u predmetima javnih nabavki u doba pandemije korone upravo rezultat pojačanog pritiska EU i činjenice da bi europska tijela za suzbijanje korupcije mogla biti uključena u neke od predmeta.

Naglašeno je i da jedino RS ima specijalna odjeljenja za borbu protiv korupcije u tužiteljstvima, ali da je njihova efikasnost veoma slaba.

EU, kako je naglašeno, očekuje da se efektivnost ovih tijela u suzbijanju korupcije na najvišoj razini značajno poveća, a da se njihova neovisnost u radu ojača.

"Pritisci i miješanja u rad, a posebno u predmetima na najvišoj razini, se nastavljaju i izvor su velike zabrinutosti", naglasili su oni.

Kopirati
Drag cursor here to close