Okončanje arbitražnog procesa

Početkom 2024. FBiH zbog plina prijeti presuda od 23 milijuna dolara

Pravni spor između Bosne i Hercegovine i FGSZ-a u fazi je sudskog vijećanja, konačna presuda očekuje se u prvom tromjesečju 2024
Gospodarstvo / Novac | 26. 12. 2023. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom sljedeće godine očekuje se okončanje arbitražnoga procesa između bosanskohercegovačkih kompanija u federalnome vlasništvu, Energoinvesta i BH-Gasa, s mađarskim plinskim operatorom FGSZ oko raskida ugovora o opskrbi plinom iz 2021.

U BiH se ova tema uglavnom drži pod medijskim tepihom iako se po visini štete radi o daleko najvećoj poslijeratnoj aferi, čak četiri puta za građane "skupljoj" od one povezane s nabavom respiratora za koju je nepravomoćno presuđeno premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću.

U fazi sudskog vijećanja

Ujedno, u njegovoj se eri dogodila ova odluka, koja je očito prelomljena preko koljena, pa se odustalo od opskrbe plinom preko Ukrajine odnosno Mađarske, čija je državna kompanija bila posrednik u opskrbi.

''Pravni spor između Bosne i Hercegovine i FGSZ-a u fazi je sudskog vijećanja, konačna presuda očekuje se u prvom tromjesečju 2024.'' naveli su iz mađarske kompanije za Večernji list na upit kada se očekuje okončanje ovoga spora.

Pri tome su odbili govoriti o visini spora i očekivanju od ovoga pravnoga procesa. Svejedno, doznaje se kako su kompanije Energoinvest i BH-Gas zbog jednostranog prekida ugovora o transportu plina napravile štetu od vrtoglavih 21 milijun dolara.

Tužba simbolične naravi

Ukupan iznos odštete nakon odluke po arbitraži, ako bude negativna za FBiH, a gotovo su nikakvi izgledi da ne bude, dosegnut će 23 milijuna dolara (oko 40 milijuna maraka), u što su uključene i tarife odvjetničkih i pravnih timova, odnosno arbitara u Zürichu.

Zajedno s ovom tužbom i sarajevski Energoinvest je tužio Mađare, no ova tužba je tek simboličke naravi. BH-Gas i Energoinvest donijeli su odluku o prekidu opskrbe plinom iz Rusije preko Ukrajine, odnosno Mađarske i dalje Srbije, te su se prebacili na novi projekt Gazproma i Turske, tzv. Turski tok.

Inače, ugovor o opskrbi plinom preko Mađarske između kompanije FGSZ i Energoinvesta bio je na snazi sve do ove godine, a koji su vlasti iz FBiH jednostrano prekinule.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close