Samo jako!

Počeli pregovori: BiH posuđuje 1,5 milijardi KM!

Uvjeti za dobivanje kredita "trebaju se finalizirati".
Gospodarstvo / Novac | 26. 11. 2020. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi smo već počeli pregovore i nadamo se da ćemo ih zaključiti u prvoj polovini prosinca. Ako se sve bude odvijalo po planu, Izvršni odbor MMF-a bi mogao odobriti program u siječnju ili veljači 2021. godine'', kazao je za N1 Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

Jewell je otkrio kako su vlasti u BiH tražile trogodišnji prošireni aranžman (Extended Fund Facility—EFF) u vrijednosti od blizu 1,5 milijardi KM.

Dodao je da se uvjeti za dobivanje kredita "trebaju finalizirati".

"Međutim, mi predviđamo da će se programom tražiti reforme u pogledu poduzeća u državnom vlasništvu, zdravstvenog sektora, financijskog sektora, javnih nabavki, upravljanja javnim financijama i digitalizacije", naveo je Jewell.

Inače, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda 1,5 milijardi maraka, kao pomoć za rješavanje krize izazvane virusom korona.

Ekonomisti su kritizirali ovaj potez VM-a BiH ocijenivši da novo zaduženje predstavlja opasnost po sve građane Bosne i Hercegovine jer plan potrošnje MMF-ovog kredita u BiH "nije dobro osmišljen".

Kopirati
Drag cursor here to close