Novalić

Plan Vlade: Porez na topli obrok, regres i druge naknade

Zakonom o porezu na dohodak uvest će se različite stope poreza u zavisnosti od visine plaće.
Gospodarstvo / Novac | 12. 06. 2018. u 12:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osnova prijedloga zakona o doprinosima jeste da se proširi poreska osnovica, dakle iznos od kojeg obračunavamo porez te da to više ne bude samo plaća, već i topli obrok, regres i druge naknade'', rekao je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u razgovoru za Klix.ba.

Ocijenio je kako dva izuzetno bitna reformska zakona, o doprinosima i porezu na dohodak, utvrđena nedavno na sjednici Vlade, imaju cilj da, s jedne strane, doprinesu rasterećenju gospodarstva, a s druge, boljoj zaštiti prava radnika.

Smanjena stopa doprinosa

''Istovremeno, smanjujemo stopu doprinosa sa 41,5 na 33,5 posto. Ova mjera ima neutralan fiskalni karakter, a donosi i određene pogodnosti gospodarstvenicima. Svim poslodavcima koji su radnicima isplaćivali manje od 1/3 neto plaće u neoporezivim naknadama, troškovi poslovanja će biti sniženi. Automatski će im se povećati stupanj konkurentnosti. Zatim, prema dostupnim podacima, više od 100.000 radnika koji primaju najniže plaće nikako nije imalo topli obrok. Dakle, poslodavcima će ovi radnici automatski postati jeftiniji te se otvara prostor za povećanje plaća s obzirom na to da stupanj konkurentnosti raste'', rekao je federalni premijer.

Istaknuo je kako će ova zakonska rješenja ''konačno zaustaviti učestalu praksu da se radnicima dio plate isplaćuje kroz, na primjer, nerealno veliki topli obrok, a s ciljem da se izbjegne plaćanje poreza''.

''Ovo možda radnicima na kratke staze nije značilo ništa, no dugoročno je itekako bitno da sva primanja budu uredno evidentirana jer su ona, između ostalog, osnova budućih mirovina'', rekao je Novalić.

Različite stope poreza na plaću

Dodao je kako će se Zakonom o porezu na dohodak uvesti različite stope poreza u zavisnosti od visine plaće.

''Uvodi se progresivni sustav oporezivanja dohotka. To znači da oni koji imaju veća primanja plaćaju i veće poreze. Ove mjere imaju za cilj ravnomjerniju raspodjelu dohotka. Dakle, oni koji zarađuju do 700 KM bit će u potpunosti oslobođeni poreza. Takvih osoba u Federaciji ima oko 55 posto. Dalje, stopa od 10 posto je predviđena za dohotke između 700 i 1.500 te 20 posto za dohotke više od 1.500 KM. Da ovo pojednostavim, ukoliko, na primjer, neko ima plaću od 1.600 KM, ta osoba za prvih 700 KM ne plaća porez, na razliku od 700 do 1.500 KM plaća 10 posto poreza, a na razliku iznad 1.500 KM plaća 20 posto poreza. Zakon, dakle, štiti radnike koji zarađuju najmanje'', tvrdi Novalić.

Siva zona

Kad je riječ o radnicima, njihovi prihodi će konačno biti prikazivani potpuno transparentno.

''Ukinut ćemo, dakle, ovu sivu zonu koja je dovodila, na primjer, do toga da su njihove mirovine bile manje zbog manje prikazane plaće'', rekao je Novalić te dodao da će, što se poslodavaca tiče, jedino biti "oštećeni" oni koji su koristili rupe u zakonu i izbjegavali plaćanje poreza.

Nije mogao prejudicirati hoće li federalni parlament razmatrati zakone o doprinosima i porezu na dohodak prije ljetne pauze, ali je napomenuo da će on kod čelnika oba doma insistirati da to bude što prije jer ne želi, rekao je, odugovlačenje, a naročito ne da zakoni budu predmet parlamentarne rasprave u razdoblju predizborne kampanje.

Inače, Novalić je primio u utorak izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Anthonya de Lannoya s kojim je razgovarao o programu MMF-a koji se provodi u Bosni i Hercegovini, s ciljem razmjene informacija prije drugog pregleda na Odboru direktora Međunarodnog monetarnog fonda, koji treba biti održan krajem lipnja ove godine.

Govoreći o provođenju Reformske agende, Novalić je informirao goste da je Vlada FBiH utvrdila prijedloge zakona o doprinosima i o porezu na dohodak, koji su upućeni na razmatranje u parlamentarnu procedure. Ova dva važna zakona, prema riječima federalnog premijera, ključna su za nastavak daljih aktivnosti na provođenju započetih reformskih procesa i uvjet su iz Pisma namjere.

Rečeno je i da reforme trebaju biti nastavljene, jer samo one vode do ekonomskog rasta, a time i boljeg statusa zaposlenih i društva u cjelini.

Kopirati
Drag cursor here to close