Kako pripreme projkete...

Kina je spremna na ulaganje u BiH, sve je do vlasti

Od pripremljenih projekata zavise kineske investicije u BiH
Gospodarstvo / Novac | 12. 06. 2018. u 15:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena

Kina je sve prisutnija kao zemlja koja investira u energetski sektor i prometnu infarstrukturu, te druge projekte u Bosni i Hercegovini i na cijelom Balkanu – rečeno je danas u Banja Luci na konferenciji o temi ''Kina – inicijativa 'Pojasi put' i Europa'.

Izvršni direktor Centra za promociju i razvoj Inicijative 'Pojas i put' Faruk Borić je naglasio da je BiH dio mehanizma "16+1", a time i inicijative „Pojas i put“.

Borić ističe da je neophodno da sada BiH i njeni entiteti prilagode legislativu za lakše investiranje koje neće biti opterećeno birokratskim preprekama.

''Treba razmotriti kako da se omoguće jednostavniji modeli financiranja koje preferiraju Kinezi, po sustavu 'ključ u ruke' '',  istaknuo je Borić navodeći kao dobar primjer Blok 7 Termoelektrane Tuzla.

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Banja Luci Miloš Šolaja je istaknuo da je Kina svoju vanjskopolitičku strategiju posvetila razvoju inicijative „Put i pojas“, koja se u velikoj mjeri odnosi i na ovu regiju, koji treba predstavljati širi ulaz Kine u Europu.

Podsjetio je da je Kina kao velika sila sve prisutnija u svim globalnim političkim procesima, a posebno nakon 2011.godine i pokretanja mehanizma "16+1", u regiji središnje i istočne Europe.

''Kina je zainteresirana da u određenoj mjeri uveže te zemlje regije i ostvari suradnju na multilateralnoj osnovi, a istovremeno je projektiran čitav niz mehanizama kroz koje će Kina da investira 11 milijardi dolara u razne projekte'', rekao je Šolaja.

I Igor Davidović iz Centar za međunarodne odnose Banja Luka je rekao da u pregovorima s kineskim partnerima nema političkog uvjetovanja, već se govori isključivo o ekonomskim kategorijama.

Kineski partneri su, kaže, spremni za ulaganje, a ostaje da predstavnici vlasti u RS i cijeloj BiH pripreme projekte u koje bi vrijedilo ulagati.

Konferenciju „Kina – inicijativa 'Pojas i put' i Evropa“ su organizirali Centar za međunarodne odnose i fondacija Friedrich Ebert Stiftung.

Kopirati
Drag cursor here to close