Dobro je znati

Od danas nova pravila EU: Evo koliko novca možete prenijeti preko granice

U Europsko komisiji navode kako je novo pravilo dio napora EU u bori protiv pranja novca i izvora financiranja terorizma.
Gospodarstvo / Novac | 03. 06. 2021. u 07:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na snagu danas stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritorij EU morati popuniti gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 eura ili više u valuti ili protuvrijednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice.

U Europsko komisiji navode kako je novo pravilo dio napora EU u bori protiv pranja novca i izvora financiranja terorizma.

Od sutra u EU bit će primijenjene i brojne izmejne koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premještanje velikih količina "neotkrivene" gotovine, javlja Tanjug. 

Prvo, definicija "gotovine" prema novim pravilima bit će proširena i sada će obuhvatati zlatnike i određene druge zlatne predmete.

Drugo, carinske vlasti će moći da postupaju i po iznosima manjim od 10.000 eura, kada postoje naznake da je gotovina povezana s kriminalnom aktivnošću.

Konačno, carinske vlasti također mogu sada zahtijevati da se podnese izjava kada primjete da se gotovina u iznosu od 10.000 eura ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom.

Nova pravila će osigurati da nadležni organi i nacionalna financijsko-obavještajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rješavanje kretanja gotovine koja bi mogla da se koristi za financiranje ilegalnih aktivnosti, zaključuju u Bruxellesu.

Kopirati
Drag cursor here to close